Societat

gastronomia

Arriba el temps dels oriços a Sant Feliu de Guíxols

Com a acte central de la campanya gastronòmica, dissabte tindrà lloc una ‘oriçada’ popular als Jardins Juli Garreta

L’Ajuntament ha comprat 2.000 garoines, amb què es podran servir 350 racions

Sant Feliu de Guíxols ret homenatge a un dels fruits de mar més apreciats a casa nostra: l’eriçó de mar, o com en diuen els ganxons, l’oriçó. Tradicionalment, a molts indrets de la Costa Brava s’organitzaven menjades populars a les platges o les cales amb la garoina o l’oriç acabat de pescar com a protagonista. Demà dissabte, com a acte central de la campanya gastronòmica És temps d’uriços, tindrà lloc una oriçada popular als Jardins Juli Garreta de la localitat empordanesa.

Per fer possible aquesta iniciativa, l’Ajuntament ha comprat als mariscadors locals un total de 2.000 oriços, que donaran per servir 350 racions. “Cada any en comprem més i cada any fem curt”, expliquen fonts de l’organització, perquè “en ser un producte que es fa malbé molt ràpid s’han de consumir tots”. La jornada comença a les onze del matí i està previst que abans de les dues ja no en quedin.

L’oferta és temptadora: per 6 euros els assistents podran degustar, davant el mar, mitja dotzena d’oriços acabats d’obrir acompanyats de pa i una copa de cava. “Volem dinamitzar la campanya i per això els oferim a preu de cost”, valoren. Un dia abans de l’oriçada arriben els sacs amb els oriçons a la platja; es posen en galledes amb aigua salada; es tallen per la meitat i es netegen amb l’aigua del mar. Faltarà només agafar un tros de pa per extreure’n de l’interior la gònada, la part comestible de l’animal marí. N’hi ha que substitueixen el pa per la cullereta.

L’oriç s’ha convertit des de fa uns anys en l’atracció més important de la temporada d’hivern a Sant Feliu de Guíxols. “Com les ostres a França, l’oriçó és molt preuat pel visitant estranger, que els veu també com un element del folklore local”, asseguren els responsables de la campanya. Una tradició que per sobre de tot ha de ser respectada i sostenible, començant per la moderació de la quantitat que se’n pesca.

És temps d’uriços reuneix la participació de 23 establiments de la ciutat i té una durada de tres mesos, de desembre a febrer.

Volen fred

Els oriços es mengen en el seu estat natural per les minves dels mesos més freds de l’any: desembre, gener i febrer, una vegada oberts. Segons expliquen, darrerament s’està allargant la temporada fins al mes de març, ja que el fred arriba més tard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat