Societat

Societat

Preocupació pels sol·licitants d’asil que cauran en la irregularitat

Amorós recorda que l’Estat lidera el rànquing de països en denegació del dret de protecció internacional

Gràcies al programa de mentoria, 200 refugiats reben acompanyament

Dels 7,6 milions d’habitants de Catalunya, un 14% tenen nacionalitat estrangera, amb els marroquins (2,8%), els romanesos (1,3%) i els xinesos (0,7%) com a principals col·lectius. En aquest marc, la secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, que forma part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, va acompanyar l’any passat més de 19.400 persones perquè poguessin regularitzar la seva situació administrativa. El secretari d’Igualtat i Migracions, Oriol Amorós, va expressar ahir la seva “preocupació” per la previsió que moltes de les persones que ara són sol·licitants d’asil cauran en la irregularitat quan el govern espanyol els el denegui.

Amorós va recordar que l’Estat té una alta taxa de denegació de sol·licituds d’asil, i això fa preveure que moltes persones procedents d’Ucraïna i de Veneçuela, algunes de les quals van arribar fa tres anys buscant protecció internacional, cauran en la irregularitat. Les últimes dades que ha publicat el Ministeri de l’Interior són del 2015, any en què es van denegar set de cada deu peticions . En aquell moment, dels 3.240 expedients resolts, 220 van assolir l’estatus de refugiat i 800, la protecció subsidiària. D’aquestes sol·licituds, 1.302 venien de Catalunya; 606, d’originaris d’Ucraïna; 61, del Marroc; 59, d’Algèria, i 51, de Síria.

“Són persones que passen d’una protecció a no tenir res i a estar en situació d’irregularitat. Ens estem preparant –va explicar Amorós– per fer-hi front tot i trobar-nos dificultats de tota mena.” Una de les dificultats són els comptes de la Generalitat intervinguts i els pressupostos prorrogats. A més de les denegacions d’asil, un altre flux d’irregularitat és l’arribada de dones hondurenyes que venen a treballar. “Ja ho vam viure fa quinze anys amb les dones bolivianes. Gestionar aquests fluxos migratoris no és a les nostres mans, però qui ho faci hauria de permetre entrades ordenades i evitar situacions de patiment”, va plantejar el secretari d’Igualtat.

En el cas de Catalunya, en el balanç de l’any 2017 destaquen 10.748 sol·licituds d’arrelament (7,2% menys que el 2016), 9.361 de les quals van ser favorables i 11.112, de reagrupament familiar (representa un 0,7% d’augment).

335 mentors voluntaris

Pel que fa al refugi, 1.116 persones segueixen el Programa Estatal d’Acollida de Refugiats (el 2016 eren 495). Una de les particularitats catalanes és el Programa Català de Refugi, que té inscrits 2.845 voluntaris per fer mentoria. Ja funcionen 88 grups d’acollida formats per 335 mentors i 200 refugiats . “Són uns mentors extraordinaris –assegura Amorós–: són empàtics, tenen una actitud oberta i parlen fins a 25 llengües.”

LES XIFRES

971
expedients
de reconeixement de títols universitaris de persones estrangeres va obrir la secretaria d’Igualtat el 2017.
44.372
consultes
va atendre l’any passat el servei d’atenció especialitzada en estrangeria del 012.
1.845
places
per a persones refugiades hi ha en l’anomenat banc de recursos (1.195 en pisos i 650 en residències).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró