Societat

Societat

afectació per la nevada

Neu rodona, que d’altra en dona

Osona aprofita el parèntesi assolellat d’ahir per recuperar la normalitat viària, tot i els serveis mínims a les escoles

A la Garrotxa, les conseqüències de la nevada de dilluns no van ser greus i la gent va poder gaudir del paisatge

Osona s’acomiada del febrer amb el tercer i més intens episodi de neu en un mes inusualment tan blanc com el d’aquest any. En espera de la segona part del temporal, ahir es va viure un parèntesi. Al matí la comarca es va llevar assolellada però coberta per uns gruixos que oscil·laven entre els 25 cm a Vic (500 m), els 23 cm d’Olost (558 m) i els 12 cm dels Hostalets de Balenyà (544 m). Després d’una nit amb desenes de camions atrapats a l’eix transversal, a l’altura de Sant Bartomeu del Grau, a les set del matí encara estaven tallades, entre moltes altres carreteres, la C-25 entre Santa Coloma de Farners i Vic, i també la BV-5305 entre Taradell i Sant Miquel de Balenyà. L’ús de cadenes era necessari a la B-522 de Vic a Manlleu i a la C17 a Malla, on hi havia circulació restringida. Les màquines llevaneus i les que escampaven sal van treballar de valent i a mig matí ja es podia circular sense problemes. A Vic, on s’ha activat la campanya Foraneu perquè els ciutadans treguin la neu de davant dels domicilis i establiments, una cinquantena de persones van netejar manualment les voreres dels més de 155 quilòmetres de carrers del municipi, sobretot als llocs d’accés públic.

L’aparent normalitat que es va viure a Osona durant la jornada d’ahir va ser matisada per diverses circumstàncies, més enllà de ser un dimarts sense mercat a la plaça Major de Vic, coberta de neu. El servei de transport escolar va quedar anul·lat durant tot el dia a la comarca i tant la UVic-UCC com els instituts van suspendre les classes. No van decidir el mateix les escoles, que van optar per obrir però oferint només serveis mínims.

Tranquil·litat a la Garrotxa

A la Garrotxa, les conseqüències de la nevada de dilluns no van anar més enllà de problemes per circular a les carreteres que uneixen la comarca amb les de la Selva, Osona i Ripollès, però no es van produir talls en el subministrament elèctric o en el servei de telefonia mòbil com havia passat en situacions similars. Com que les màquines llevaneu van estar treballant constantment, des de primera hora d’ahir al matí es va poder circular sense problemes per l’interior d’Olot, així com a les vies principals dels municipis més afectats per la nevada, com ara Santa Pau, la Vall d’en Bas i la Vall de Bianya. Les carreteres també estaven netes. El transport escolar va funcionar amb normalitat i els centres d’ensenyament van poder obrir. Tot i que la neu no és un meteor aliè a la Garrotxa, l’espectacularitat del paisatge va animar molta gent a sortir a jugar o a fer fotos en l’escenari blanc. El volcà Montsacopa va ser, com sol passar en aquestes ocasions, un dels espais amb més visitants. La previsió que arribés una segona tongada de neu va fer que força olotins recollissin sal dels contenidors distribuïts per la ciutat, per tal d’escampar-la a les voreres i les sortides de garatges. En supermercats, fleques i benzineres, ahir a la tarda es va notar una activitat superior a la normal. “La gent ha vist aquell home [el director general de Protecció Civil, Joan Delort] a la tele i s’ha espantat”, ens van comentar en una botiga.

El Ripollès
Si hi ha unes comarques de la demarcació de Girona exposades a les nevades, aquestes són el Ripollès i la Cerdanya. Curiosament, en cap dels dos territoris la nevada de dilluns va ser important, si es compara amb les precipitacions a què estan acostumats. Al Ripollès, per exemple, es van mesurar vuit centímetres de neu a Ripoll, i uns deu a Sant Pau de Segúries, i no es van registrar problemes destacats a les vies de comunicació. Sí que hi va haver complicacions per als desplaçaments al sud, cap a Osona, especialment a la C-17. Quant al tren, la línia R3 va resultar afectada per la incidència de la nevada a la comarca de Vic. El fred sí que va ser intens al Ripollès. A Sant Pau de Segúries, la nit de dilluns a dimarts es van registrar 11 graus sota zero.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona