Societat

Habitatge

El Síndic vol que un 30% de pisos de la Sareb siguin socials

Ribó critica que el banc dolent ha estat una “oportunitat perduda”

Reclama que es prenguin mesures per fer efectiu el dret a un habitatge digne

Demana unes administracions més actives

Una oportunitat perduda. Aquest és el qualificatiu que el síndic de greuges, Rafael Ribó, va utilitzar per definir la Sareb, l’anomenat banc dolent perquè, per ell, podria ser un dels instruments que més ajudés a pal·liar la manca d’habitatges dignes a Catalunya. Ribó presentava ahir el seu informe al Parlament, en el qual proposa que la Sareb cedeixi un mínim del 30% dels seus habitatges per garantir el lloguer social i que la plusvàlua generada per aquest revertís en el conjunt de la ciutadania. La Sareb és una de les condicions del programa d’assistència financera a la banca espanyola imposades per la Unió Europea. Consisteix en la creació d’una societat gestora a la qual transferir els actius problemàtics dels bancs afectats per a la seva liquidació de manera ordenada.

L’informe que ha elaborat el Síndic constata que actualment és possible la creació d’un parc d’habitatges destinats al lloguer social. I és que Ribó recorda que l’esclat de la crisi va destapar l’excés d’oferta generada amb un fort estoc d’habitatges acabats sense vendre, entre 600.000 i 800.000 a finals del 2008 i més de 300.000 milions d’euros de crèdit promotor concedit per a la construcció de nous habitatges sense opcions de viabilitat.

Per això va reclamar l’adopció de polítiques públiques que tinguin com a prioritat garantir el dret a l’habitatge de totes les persones. Justament per aquest motiu va carregar contra l’administració catalana manifestant que aquesta hauria de tenir un paper “més actiu” en la compra d’immobles afectats en processos d’execució hipotecària. Segons creu, a banda d’incrementar el parc d’habitatge social, caldria que s’agilitzés el procediment d’adjudicació d’habitatges i que s’adoptessin mesures preventives juntament amb els serveis socials per evitar situacions d’emergència. Igualment, demana que s’incrementi el pressupost destinat a polítiques públiques d’habitatge i que des de la Generalitat s’impulsi la promoció d’habitatge de protecció oficial.

Finalment, Ribó reitera la necessitat que s’estableixi un protocol d’actuació entre jutjats i administracions que garanteixi que, davant un desnonament, no hi hagi una pèrdua de l’habitatge durant un termini de dos mesos per poder garantir, així, el reallotjament de les persones afectades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT