Societat

tribunals

urbanisme

Jutgen l’alcalde de Súria per un permís a Iberpotash

La CUP també acusa tres regidors

El fiscal només demana presó per a l’arquitecte municipal, dos secretaris i un exregidor i titular del solar afectat

L’Audiència de Barcelona va començar a jutjar ahir l’alcalde de Súria, Josep Maria Canudas (CiU), tres regidors, l’arquitecte i dos secretaris municipals, que afronten fins a cinc anys de presó, acusats de concedir il·legalment una llicència a Iberpotash per construir una pista d’accés a la mina, l’any 2011.

En concret, l’alcalde i la resta de càrrecs locals són acusats només per la CUP, per als quals demana penes que oscil·len entre quatre i cinc anys de presó per delictes de prevaricació per haver permès a l’empresa minera de construir una pista forestal que travessava el bosc sense els informes ambientals preventius i abans que s’aprovés el pla urbanístic que l’emparava. El fiscal d’Urbanisme i Medi Ambient, Antoni Pelegrín, només acusa l’arquitecte Jaume Espinal i dos secretaris municipals, Josep Peramiquel (titular) i Miquel Salmeron (secretari accidental) perquè considera que els càrrecs polítics es van refiar dels tècnics, que deien que el projecte respectava la legalitat. Per a l’arquitecte demana dos anys i deu mesos de presó; per al secretari titular, un any i sis mesos de presó, i per a l’accidental, dos anys i deu mesos. Els acusa de prevaricació.

Iberpotash va sol·licitar el 2011 la llicència a l’Ajuntament de Súria, governat llavors per CiU, com ara, en el marc d’un projecte per construir una rampa d’extracció a la mina que li permetia duplicar la producció de sal i potassa de l’explotació i reduir el trànsit rodat a la zona. El fiscal també acusa l’exregidor Joan Castellà, cunyat del secretari municipal i propietari dels terrenys que van ser arrendats per Iberpotash per construir-hi la pista d’accés a la mina, d’un delicte de negociacions prohibides a funcionari, pel qual li demana nou mesos de presó i dos d’inhabilitació.

El fiscal acusa els arquitectes i els secretaris municipals d’haver atorgat la llicència que Iberpotash havia sol·licitat per construir una pista forestal amb 747 metres de longitud i una amplada de quatre metres que servís com a accés provisional per a la maquinària que havia de construir la futura boca de sortida de la rampa minera. Aquesta construcció estava prevista en el pla especial urbanístic que Iberpotash havia sol·licitat, una modificació que encara no estava aprovada i que exigia la tramitació prèvia dels preceptius estudis i programes d’impacte ambiental. Segons el fiscal, l’esmentada llicència provisional no podia atorgar-se perquè afectava un sòl no urbanitzable qualificat en part com a zona rural d’especial protecció per l’erosió.

Ahir, davant la secció tercera, l’arquitecte i els secretaris municipals –un dels quals va substituir l’altre quan estava de vacances– van al·legar que la llicència era legal i que s’havia concedit de forma provisional per permetre que Iberpotash pogués desplaçar per la pista forestal la maquinària necessària per construir la rampa minera, segons informa Efe. Van afegir-hi que la llei permetia l’“excepció” d’atorgar aquest permís perquè calia per construir la rampa d’extracció minera. “Vam entendre que estava avalat per Medi Ambient i Mines”, va insistir l’arquitecte.

El secretari va admetre que no es va exigir cap fiança a Iberpotash a l’hora de concedir-li el permís de la pista provisional per garantir que l’empresa restaurés la zona forestal, on es van tallar mig centenar d’arbres, en el cas que el pla definitiu acabés per no aprovar-se. El judici continuarà avui i demà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia