Capafonts recorda la matança amb una degustació de mandongo

El fred d'ahir era un al·licient més per menjar aquest producte típic per esmorzar

El mandongo és un tipus de botifarra negra típic de la matança del porc. Capafonts recorda la importància que tenia antigament, quan els animals se sacrificaven a les cases particulars, amb la Festa del Mandongo, que es va celebrar ahir al matí. Per un preu de 8 euros es podia gaudir d'un esmorzar a base de cansalada, carn magra, menuts i fesols. Per cuinar-ho es fregeixen els bocins petits de cansalada i carn magra amb fetge i ronyons. Amb el mateix oli es fregeixen també els fesols que acompanyen l'esmorzar. Com a protagonista de la festa, l'esmorzar de Capafons el va completar el mandongo.

Tot i els 2 graus sota zero que es registraven al poble, des de les deu del matí s'hi va acostar força gent per degustar un esmorzar de forquilla. La trentena llarga de persones que a primera hora recollien el seu plat s'afanyaven a resguardar-se als baixos on s'havien habilitat les taules per menjar. A més de les estufes, tant el plat calent de l'esmorzar com el cafè que anava inclòs amb el preu de la degustació ajudaven a fer passar el fred dels capafontins. Per si faltaven motius, amb el tiquet de l'esmorzar s'entrava en el sorteig d'una nit i un esmorzar en una casa rural del poble.

En general als assistents els agrada força la idea de recordar les festes que es feien abans relacionades amb tradicions que s'han perdut i que «només es recorden als pobles», segons comentaven alguns dels assistents. La festa, però, no només reuneix els veïns de Capafonts, sinó que aconsegueix portar fins al municipi habitants de tot el Camp de Tarragona.

Un veí de Constantí que ahir era a l'esmorzar remarcava que la iniciativa era bona, però que hi havia massa poc mandongo.

Al mateix lloc on es recollia el tiquet de la degustació i es cuinava l'esmorzar també s'hi va instal·lar una paradeta amb productes de Capafonts, des de ceràmiques de recordatori fins a fesols del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs