la contra

Les petjades de la guerra

Montgat edita un DVD en què es relaten els fets i les vivències de la Guerra Civil en clau local

La Guerra Civil espa­nyola va mar­car un abans i un després de la història en majúscu­les, i des de la recu­pe­ració de la democràcia s'han edi­tat infi­ni­tat de docu­ments per expli­car aquest tràgic capítol. Ara, l'Ajun­ta­ment de Mont­gat ha deci­dit edi­tar un DVD on s'explica com es va viure aquest con­flicte al petit muni­cipi mares­menc. El tre­ball, rea­lit­zat per la pro­duc­tora Sabem.​com(!) ha recu­pe­rat diver­sos docu­ments i sobre­tot s'ha nodrit d'aquells tes­ti­mo­nis que van viure en pri­mera per­sona els hor­rors i les penúries d'aquells temps. El docu­men­tal, titu­lat Mont­gat, l'empremta de la guerra arrenca situ­ant l'espec­ta­dor en el con­text històric a nivell gene­ral des de la Set­mana Tràgica, pas­sant per la dic­ta­dura de Primo de Rivera i la Segona República, fins a arri­bar al juliol del 1936, quan els mili­tars insur­gents capi­ta­ne­jats per Franco es van aixe­car amb les armes con­tra la Segona República. A par­tir d'aquí el DVD com­bina, mit­jançant una nar­ració directa i acu­rada, les fil­ma­ci­ons i imat­ges del Mont­gat de la guerra amb el tes­ti­moni cru i dolorós dels mont­ga­tins als quals els va tocar viure el con­flicte. Durant prop d'una hora els pro­ta­go­nis­tes nar­ren fets que van des de la crema de l'església de Mont­gat que van dur a terme els anar­quis­tes pas­sant pels bom­bar­de­jos que hi va haver al poble durant la guerra, fins a l'entrada de les tro­pes fran­quis­tes al poble.

«A casa van entrar els anar­quis­tes i van con­fis­car i cre­mar totes les figu­res de sants que teníem», explica Dolors Pagan. L'arri­bada del coche de la muerte o la par­tida de veïns de Mont­gat cap al front repu­blicà cen­tren la pri­mera part del docu­men­tal, que també des­grana algu­nes curi­o­si­tats com la moneda pròpia que va tenir Mont­gat durant la guerra. Els bom­bar­de­jos al petit muni­cipi també van ser d'allò més vio­lents. Les indústries locals es van con­ver­tir durant el con­flicte en fàbri­ques d'arma­ment del bàndol repu­blicà, fet que va con­ver­tir Mont­gat en un objec­tiu clar per a l'avi­ació fei­xista. «En un dels bom­bar­de­jos ens van des­tros­sar com­ple­ta­ment la casa», comenta Pagan. Alguns van tenir més sort. «En començar la guerra, la meva família es va tras­lla­dar a València, on vaig néixer, i després ens vam assa­ben­tar que una bomba havia des­tros­sat la casa on havíem vis­cut a Mont­gat», repassa Aureli Solaz. En el film també es pot veure la importància estratègica que en aquells temps tenien punts com l'actual N-II. «Els tancs fran­quis­tes van entrar al poble per l'N-II», recorda Joan Ràmia. Aquesta via també va ser cab­dal per als exi­li­ats que mar­xa­ven cap a França. Ernest Pruna explica un dels moments més crus que recull el DVD. «Quan l'exèrcit naci­o­nal ja era dins del poble un sol­dat repu­blicà es va aixe­car al mig del car­rer i va dis­pa­rar con­tra ells. Evi­dent­ment, de seguida el van cosir a trets», comenta. Els dies de fam i estra­perlo també con­for­men una part impor­tant del tre­ball vide­ogràfic, que con­clou amb la frase de Pruna que qua­li­fica la guerra com un «con­flicte inex­pli­ca­ble» i la reflexió de Ràmia: «Si les guer­res entre naci­ons ja són de per si dolo­ro­ses, les guer­res civils són tràgiques.»

El magnífic tre­ball que repre­senta aquest DVD per recu­pe­rar la memòria històrica local és només la pri­mera part de la tri­lo­gia que l'Ajun­ta­ment de Mont­gat té pre­vist publi­car al llarg dels pro­pers mesos. Tal com anun­cia la regi­dora de Cul­tura, Rosa Fun­tané (ERC), des del con­sis­tori ja s'estan pre­pa­rant dues noves entre­gues. La següent mos­trarà l'evo­lució de Mont­gat des de prin­ci­pis de segle XX fins a l'actu­a­li­tat, i la ter­cera repas­sarà les fes­tes i tra­di­ci­ons del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.