la contra

Ranxos de carnaval aigualits

Vidreres, Verges i Capmany van celebrar la festa malgrat el mal temps i Albons la va suspendre

La insistent pluja que va caure durant tot el dia va aigualir la tradicional festa del ranxo de carnaval, que se celebra en diversos punts de la demarcació, tot i que només Albons va acabar suspenent tots els actes previstos per la festa.

A Vidreres el dia del ranxo va quedar passat per aigua i va aigualir la diada, i es va cancel·lar la rua. Amb menys gent del que és habitual en un dia de bonança meteorològica, els ranxers van començar al matí a preparar les 3.000 racions de ranxo, que fins a les dues, com és habitual, no van tastar les autoritats, encapçalades per l'alcaldessa de Vidreres, Ruth Rosique (PSC). Entre els famosos, destacava la presència de Felip Puig, secretari general adjunt de CDC. També hi havia diversos alcaldes, com ara els de Lloret, Riudellots i Caldes, així com el president del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Gironès, i el seu predecessor, Robert Fauria. La diada també va estar marcada per la consulta sobre la independència del 28-F. Ahir es va poder emetre el vot anticipat al passatge del Casino, on membres de la plataforma Vidreres Decideix van instal·lar una paradeta amb l'urna. Un dels que ho van aprofitar per emetre el vot va ser l'exalcalde i regidor d'Esquerra, Jordi Daranas.

La tradicional sopa que es reparteix a Verges tampoc no es va salvar de la pluja. Així doncs –molt allunyats de la idea d'anul·lar cap acte–, el pavelló va servir d'aixopluc per a tots aquells vergelitans que van fer cua perquè els servissin la sopa, a les dues en punt. Abans, però, per coure-la, es va haver d'improvisar un lloc a l'aire lliure amb un cobert; el camp de futbol va ser ideal. Segons la tradició, es tracta d'un costum ancestral de donar menjar al poble per part dels senyors feudals. Ara se celebra el dimarts de carnaval. Tot comença diumenge al matí, quan la comissió de la Sopa passa casa per casa a recollir ingredients que s'han de cuinar el dimarts, dins de 23 perols d'uns 900 litres en total. Hi assisteixen unes dues mil persones, i cada cop té més èxit.

La pluja no va evitar tampoc que a Capmany es fes el tradicional ranxo de carnaval, que en comptes de fer-se a la plaça, on es fa normalment, es va celebrar a la cooperativa. Els cuiners i cuineres encarregats de l'àpat van passar tot el dia cuinant els cent quilos de patata, els 40 d'arròs, els 30 de mongetes, els 30 de costelló de porc, els 50 de vedella, els 20 de salsitxa i els 10 de carn picada que es necessiten per fer el ranxo, segons va explicar Antonio Aguilera, que fa 50 anys que n'és el cuiner major. Unes set-centes persones participen cada any en la festa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona