Vilanova recupera els gegants de la Cuina Vella i Sitges «extermina» la rua

Milers de persones van col·lapsar Sitges ahir a la nit per viure la intensa rua de l'Extermini

Era una de les novetats del carnaval de Vilanova i la Geltrú i es van fer esperar. Els recuperats gegants de la Cuina Vella van arribar a la rambla a dos quarts de vuit de la tarda per a sorpresa dels assistents, que descobrien per primer cop l'aspecte d'aquests nous elements que s'incorporen al patrimoni festiu local i que estaran vinculats exclusivament al carnaval. Vestits de cuiners, els gegants de la Cuina Vella van repartir manotades a dreta i esquerra sense miraments, acompanyats de la Fanfàrria de la Cuina Vella i de la colla de geganters de Vilanova i la Geltrú, que els van escortar en tot el recorregut animant els espectadors a ballar amb ells i esquivar els seus braços. Els gegants es caracteritzaven pel fet d'anar vestits de cuiners i tenir un aspecte grotesc i burlesc, i això s'ha aconseguit en la nova versió que s'ha presentat, que a partir d'ara sortirà el dimarts de carnaval per acompanyar les banderes del Vidalot fins al ball.

La Cuina Vella era el nom que rebia una societat humorística de Vilanova i la Geltrú molt activa a final del segle XIX durant el carnaval. Segons la documentació rescatada per la FAC, que és la propietària actual dels gegants, la parella es va estrenar el dijous gras de l'any 1892 i va participar en el carnaval i alguna cavalcada. Però l'entitat es va dissoldre tres anys després i els gegants van anar a parar a la masia Martí de Sant Pere de Ribes. Els originals feien tres metres d'alçada, anaven vestits de cuiners i tenien un aspecte grotesc i burlesc: van ser modelats per l'escultor vilanoví German Roig, van rebre els bastiments de Francesc Segalà i van ser pintats per Ramón López i vestits pel sastre Joan Rosich. L'únic que se'n conserva són els quatre braços, que són també els únics elements centenaris que hi ha del patrimoni festiu local. De fet, els braços, articulats, els van rescatar un grup de vilanovins de les golfes de la masia l'any 1972 i els van reutilitzar per fer els nous gegants de la Geltrú

Però mentre a Vilanova els gegants es presentaven en societat i se celebrava el concurs de disfresses i el ball del Vidalot, a Sitges més de 200.000 persones presenciaven la rua de l'Extermini, la més intensa i multitudinària del carnaval local. Més de 2.000 persones amb les disfresses més elaborades, divertides o minimalistes van desfilar en una cinquantena de carrosses que enguany han tingut més espai per exhibir-se, ja que per seguretat s'ha ampliat la rua fins a l'avinguda Sofia. Tot i això, l'ampli dispositiu de seguretat es va convertir en un element més de la festa, i va cridar especialment l'atenció l'helicòpter dels Mossos que va vigilar la vila tota la nit. I és que els excessos eren difícils de controlar en una nit de festa multitudinària a Sitges, tot i que la pluja va ajudar. Malgrat això, els protagonistes van ser els participants de la rua, encapçalats pel rei Carnestoltes dalt d'un immens elefant blanc, a qui seguien les tradicionals mascarades de temàtica brasilera, desafiant les baixes temperatures i la pluja amb escassa roba, i la sàtira habitual en colles com No K-lia.

Contes eròtics a Vilanova

L'Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú va donar a conèixer els guanyadors del concurs de contes eròtics que convoca l'entitat anualment. En un acte al Teatre Principal presidit pels dos fills del rei Carnestoltes, el Mamut i la Mofeta, els organitzadors van donar el primer premi a Albert Fargas, per l'obra Avui, tampoc sortiré puntual. A més, es va concedir un accèssit, en aquest cas pel conte La meva és la més grossa, de Robert Fontana, que no va poder recollir el premi perquè resideix a Brussel·les. Enguany s'han presentat al concurs literari un total de 32 obres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona