Societat

SITO VILARRUBLA

PRESIDENT DEL MERCAT DE LA FLOR I LA PLANTA ORNAMENTAL DE CATALUNYA

“Les roses s’han de tractar amb cura, sense sol directe i amb aigua”

Sant Jordi és un dels moments àlgids de vendes d’aquest mercat majorista situat a Vilassar de Mar. El seu president, responsable de l’empresa Mil Flors, en parla

Està cansat que li preguntin per les roses grogues?
La rosa de Sant Jordi és la vermella. Aquest any destacarà un mica la groga però la vermella seguirà sent la reina.
Hi ha hagut més demanda de roses grogues?
Sí, però tampoc han estat els números que es preveien. Les comandes de rosa groga s’han triplicat i potser encara quedaran curtes en funció de la demanda.
El mercat estava preparat?
Ho hem sabut amb temps i mercats com Colòmbia, l’Equador i Holanda estaven preparats. Parlem de roses que venen de fora, perquè la producció local de roses grogues és molt limitada. Aquí majoritàriament se’n produeixen de vermelles.
De les roses que es venen al Mercat de la Flor, quina part es cultiva al Maresme?
Del Maresme calculem que és un 10%. El 60% venen de Colòmbia i l’Equador; un 20%, d’Holanda. De la resta, de la Península en ve un 10% i també arriben roses de Kenya i Etiòpia via Holanda.
El mercat ha creat fa poc el distintiu de cultiu de proximitat. S’aplica també a les roses cultivades al Maresme?
No, de moment s’està treballant amb la planta ornamental. L’aplicació a la flor serà més endavant. Hi ha tres cultivadors de roses adherits però la campanya tot just ha començat.
Quina diferència hi ha entre les roses del Maresme i les que venen de fora?
Aquí hi ha molt bona qualitat però ens falta tenir la quantitat suficient per dies amb molta demanda com és Sant Jordi. Hi ha floristes que durant tot l’any consumeixen roses de proximitat però quan arriba Sant Jordi no n’hi ha prou. El productor més gran del Maresme en fa cap a 300.000.
Les varietats que veurem seran les mateixes de sempre?
Sí, aquí hi ha una rosa que és molt maca que és la Samurai, i n’hi ha una altra, que en queda molt poca, que és la Gran Gala. De l’Equador i Colòmbia ve la Freedom, que és la bàsica de Sant Jordi, amb una tija molt llarga. D’Holanda ens arriba la Red Naomi, que és com una rosa de jardí de color vermell intens. Les que venen de l’Àfrica del sud són roses més petites i amb menys alçada.
Quins seran els colors més demanats avui?
La vermella serà la més venuda i en segon lloc quedarà la groga. La blava tenyida surt molt i pot quedar en tercer lloc i en quart, la blanca. Els altres colors com el taronja, el rosa, el fúcsia i les roses matisades de dos colors no es venen tant per Sant Jordi.
Com es presenta el dia?
Som optimistes. És un dia de cada dia i sempre hi ha més oficines obertes i més gent pel carrer. Moltes empreses compren roses per regalar a les treballadores i se’n venen més. Aquest any podem arribar als 7 milions però la quantitat venuda no se sap fins l’últim moment, perquè d’aquí poden sortir moltes roses però no sabem quantes quedaran al carrer.
Què es fa amb les que no es venen?
Si queden en una floristeria i han estat ben tractades es poden tornar a posar a la venda els dies següents, per la Mare de Déu de Montserrat, i alguns anys, si cau més a prop, pel Dia de la Mare. Les que es venen al carrer, que han estat tot el dia entomant el sol, no aguanten.
Quant ens hauria de durar una rosa un cop comprada?
Si dura una setmana ja està bé, però cal tenir en compte que les roses s’han de tractar amb cura, sense sol directe i amb aigua. Duren més si cada dos o tres dies tallem una mica la tija de forma inclinada perquè pugui absorbir millor l’aigua. Si la comprem, anem a passejar molta estona amb ella i triguem a posar-la en aigua, no durarà tant encara que sigui una flor de qualitat.
Sant Jordi representa el punt àlgid de venda de flors?
Per nosaltres, Sant Jordi és la il·lusió de tot l’any. Si tens un bon Sant Jordi ajuda a passar l’any perquè la cosa està difícil. La gent no gasta el que gastava fa uns anys. Hem sortit de la crisi i els que han aguantat encara hi són, però no està la cosa per tirar coets.
I el sector, es recuperarà?
Com a president del mercat estic convençut que sí, però entenc que si la gent té necessitats prioritza posar una barra de pa a sobre la taula abans que un ram de flors.
Quines iniciatives prenen des del mercat per reactivar-lo?
Estem treballant molt amb el sud de França. Allà la primavera arriba més tard i són bons clients. També impulsem les Viles Florides, una iniciativa que es va encetar fa set anys i ja tenim prop de 140 municipis a Catalunya. Es valora cada any quina és la vila que cuida millor la jardineria. La flor és vida i és alegria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES