Societat

La crònica

Des de l’esperit de llibertat

“Un testimoni en primera persona d’uns fets que van commoure la societat i l’Església el 2013, així com una reflexió en profunditat i una denúncia atrevida.” És la descripció que apareix sobreimpresa en la portada del llibre Més que un crim, del capellà i escriptor Jaume Reixach i Felipe. La Casa de Cultura de Girona va ser l’escenari ahir de la presentació de la novel·la, en la qual l’autor ofereix “l’autèntic relat” de la doble agressió de què van ser víctimes tant ell com Kekeo, un noi brasiler que el mossèn ajudava i que havia acollit a casa seva, a Blanes. L’obertura de l’acte va ser a càrrec del promotor cultural Joan Ribas, que va explicar que fa molts anys que coneix Reixach: “Recordo que en Jaume formava part d’un grup de capellans joves, que tanta esperança ens van portar”, i que tenien un tarannà totalment diferent del d’una Església “administrativa”. Ribas hi va afegir que, malgrat que el bisbe va prohibir a Reixach publicar articles a la premsa d’ençà dels fatídics fets d’aquell 5 de desembre, ell continua enviant un escrit setmanal a tota la gent interessada a rebre’l. Entre ells, Ribas, que va fer emocionar Reixach quan, durant l’acte, es va aixecar i va treure de dins d’una maleta 240 articles impresos escrits pel capellà. “Parla de temes d’actualitat, de l’Església, de democràcia... No són un retret ni un record constant del que va succeir. Estan fets amb molta gràcia i expressivitat. Per això m’agraden i els conservo.”

Rosa Casas, en representació de Gregal, va llegir un escrit del director de l’editorial, Jordi Albertí. Hi relata que de seguida va dir que sí a la petició de Reixach, que tenia la necessitat de descriure com van transcórrer els fets i plasmar les reflexions sobre tot el que va esdevenir després que el seu fillol, Kekeo, morís com a conseqüència de l’agressió comesa per un veí de Blanes d’origen filipí que va confessar l’autoria del crim i va ser condemnat. Des de l’editorial van atendre el reclam de Reixach, “el seu dret a parlar i a explicar-se amb esperit de llibertat”.

Reixach va començar la intervenció amb un sentit “moltes gràcies” als assistents, entre els quals hi havia amics i feligresos de la parròquia de Riells del Montseny, que sempre han estat al seu costat. En la presentació, a més, hi havia antics alumnes seus, ja que havia estat director d’El Collell. Tot i que Reixach mai va estar imputat pel cas, lamenta certes informacions que han sortit als mitjans: “Malgrat el mal tan gros patit i que em toquessin de ple acusacions de coses que no havia fet, he volgut que fos un llibre útil i que ajudés.” Una obra en què diu “les coses pel seu nom”, perquè “la veritat no s’agenolla”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró