Societat

Els immigrants menors tutelats a Catalunya es dupliquen

El país és ja la tercera destinació a l’Estat d’infants estrangers no acompanyats

Save the Children busca famílies per reviure la ruta que recorren aquests nens

Catalunya és la tercera comunitat autònoma de l’Estat amb més menors estrangers no acompanyats tutelats. El nombre de nens i nenes migrants sota la tutela de la Generalitat s’ha duplicat en un any: mentre que el 2016 hi havia 387 menors estrangers tutelats, l’any passat la xifra es va disparar fins als 805. En concret, segons l’informe Els més sols de Save the Children, presentat ahir, del total d’infants migrants que arriben sense un adult a Espanya, Catalunya n’acull un 12,55%, només per darrere d’Andalusia i de Melilla. Pel que fa al país d’origen, un 77,4% provenen del Marroc.

Els motius que empenyen els menors a marxar del seu país són diversos, tot i que l’estudi assenyala la violència i la pobresa com a causes principals. Això sí, tots ells comparteixen el somni de trobar un lloc on construir un futur millor. Tot i això, l’ONG denuncia que el sistema d’acollida d’aquests infants no està preparat, la qual cosa “els condemna a la invisibilitat i a l’exclusió”. En aquest sentit, Save the Children reclama replantejar el model d’acollida i protecció i proposa diverses mesures, com la definició d’estàndards de qualitat per garantir unes condicions mínimes als centres de protecció o la implementació d’un protocol de trasllat entre comunitats per evitar la saturació d’aquests centres. A més, l’ONG demana polítiques no només dirigides als menors, sinó que alhora facilitin la seva integració quan arriben a la vida adulta.

Amb l’objectiu d’oferir una oportunitat d’entendre els obstacles que han de superar els nens que fugen sense companyia, Save the Children busca famílies disposades a refer, juntament amb l’Omar, un noi senegalès que va arribar sol sent menor, la ruta que va seguir. A més de la conscienciació, ajudarà a saber quines rutes empren per fer-les més segures.

LA XIFRA

805
infants migrants
no acompanyats estaven sota tutela de la Generalitat el 2017, més del doble que l’any anterior.

LA FRASE

Cal fomentar l’autonomia dels menors migrants en lloc d’obstaculitzar la seva integració
Antoni Pérez
director de save the children catalunya

Els joves catalans extutelats creen una associació

Un grup de joves extutelats de Catalunya es va associar a mitjan abril per defensar els seus drets com a col·lectiu i promoure la seva integració i igualtat d’oportunitats. La Unió de Joves Extutelats de Catalunya (UJEC) pretén alhora traslladar a les administracions les dificultats que aquests nois es troben en la transició cap a l’edat adulta. Precisament, arran de l’informe de Save the Children, el director de l’ONG a Catalunya, Antoni Pérez, va defensar que “els esforços orientats a la inclusió del menor en la societat no serveixen de res sense mesures orientades a la seva integració com a adult”.

L’UJEC està integrada per joves que han viscut part de la seva infància i adolescència en centres residencials o amb famílies d’acollida, tal com va explicar el seu president, Iyaur Rahman. L’entitat té com a objectiu ser un “punt de trobada on els joves extutelats puguin compartir les seves experiències i reflexionar sobre els seus drets i els sistemes de protecció” per trobar la manera de millorar la seva qualitat de vida. L’associació, que inicialment estava formada per una quinzena de joves d’entre 18 i 30 anys procedents de nacionalitats i cultures diferents, està fent difusió de la seva creació per atraure més joves que vulguin inscriure-s’hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona