Vilanova serà demà la seu de l'homenatge als més de 250 represaliats pel franquisme del Garraf

El Teatre Principal reunirà demà a la tarda bona part dels represaliats pel franquisme de la comarca del Garraf que, segons les dades oficials, són més de 250 persones que rebran així un homenatge i un reconeixement públic. L'acte, organitzat pel Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, començarà a les sis de la tarda i es podrà escoltar el testimoni de Josep Ayza Rosales, que va néixer l'any 1936 a Vinaròs i es va traslladar a Vilanova i la Geltrú als 17 anys per fer de pescador. Molt vinculat al moviment associatiu del barri de Mar, Ayza va ser represaliat pel franquisme, torturat i retingut a la presó Model per la seva lluita contra la dictadura. A més, en l'acte també intervindrà l'historiador local Albert Tubau i es farà entrega d'un diploma de reconeixement a les persones indemnitzades per haver patit privació de llibertat durant la Guerra Civil i la dictadura. De fet, es tracta d'un document simbòlic que ja han lliurat altres països.

Des de l'any 2000, 253 veïns del Garraf (155 d'ells de Vilanova, 55 de Sitges, 32 de Sant Pere de Ribes, 8 de Cubelles, 2 de Canyelles i 1 de les Botigues de Sitges) han rebut indemnitzacions del govern català pel temps en què van ser privats de llibertat. A tot Catalunya, més de 22.000 persones han rebut la indemnització, amb un import atorgat total de més de 51 milions d'euros. La major part dels beneficiaris van participar de manera directa en la Guerra Civil i van ser privats de llibertat sense judici ni causa. La documentació acreditativa de la privació de llibertat procedeix, un 46%, d'arxius militars i un 30% de presons, però s'han tingut en compte proves alternatives com ara cartes, fotografies i altra documentació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró