Societat

JAVIER FERNÁNDEZ AGUADO

_ACABA DE PUBLICAR ’JESUÏTES, LIDERAR EL TALENT LLIURE’ (LID EDITORIAL EMPRESARIAL)

“Sant Ignasi sabia crear líders i assumia reptes”

“Durant cinc segles, la Companyia de Jesús ha educat les elits i la burgesia de pràcticament mig món. Avui anar als jesuïtes és encara una qüestió de prestigi”

“Sant Ignasi de Loiola va ser innovador. La seva fórmula es basa en la recerca de talent i de gent de primer nivell, en una formació també de primer nivell i en l’exercici de la llibertat”

Història
Javier Fernández Aguado, president de MindValue i director de la càtedra de management de la Fundació La Caixa a l’IE Business School, és expert en direcció i gestió d’empreses i en història. Amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, acaba de publicar un llibre per entendre d’on ve el lideratge dels jesuïtes. És el primer sobre l’estil de govern de la Companyia de Jesús des que es va crear fins als nostres dies. Abans havia publicat, entre d’altres, El management del Tercer Reich i Roma, escuela de directivos.
Ignasi de Loiola no hi acceptava qualsevol: si algú sabia més que ell, l’animava i fins i tot el promocionava!

L’ensenyança dels jesuïtes ha estat molt preuada al llarg de la història, i fins avui milers i milers d’infants –alguns dels quals després han liderat el món– s’hi han educat. El coach Juan Fernández Aguado, expert en això que anomenem management (direcció i gestió d’empreses), acaba de publicar un llibre per entendre en què es basen les ensenyances de la Companyia de Jesús i com han marcat el món durant cinc segles.

Hi ha molts pares que avui encara porten els fills als jesuïtes. Per què?
Per un cantó, hi ha la imatge de marca, aquesta imatge de prestigi d’una institució que fa gairebé cinc segles que forma els fills de la burgesia. Aquesta imatge preval en el temps. Però també pel networking que genera estudiar en un col·legi dels jesuïtes, les relacions a les quals et permet accedir...
El mateix que passa a Esade?
Exactament. A Esade, hi va gent que en principi “farà coses a la vida”. Aleshores tu penses: si aquí hi ha gent que “farà coses a la vida”, jo vull que hi vagin els meus fills, perquè tenint aquests amics potser també “faran coses a la vida”. És una qüestió de marca. Després passa que cada escola dels jesuïtes és un món i te’n trobes algunes que són més prestigioses que d’altres. El mateix que passa a les escoles passa en l’àmbit universitari. Georgetown, als Estats Units, o Esade, com dèiem, tenen molt prestigi i d’altres doncs no tant.
Com és l’ensenyança dels jesuïtes que ha captivat tant?
Sant Ignasi de Loiola va proposar un model innovador de vendre “serveis de salvació, d’explicar com s’havia d’arribar al cel”. Coneix la competència i al seu moment va ser molt revolucionari. Per exemple, va incrementar la formació dels seus propis seguidors. Normalment era de dos anys, però ell hi va afegir un tercer any d’estudi. A les institucions religioses en aquell moment, al segle XVI, la gent s’estava en el mateix monestir tota la vida, i ell diu: “No, la meva gent es mourà!” I allò és revolucionari en aquell moment. Promou un tipus de lideratge molt basat en la recerca de talent, de gent de primer nivell, en una formació també de primer nivell i en l’exercici de la llibertat. Al llarg de la història, et trobes jesuïtes ficats en gairebé qualsevol tema important i en gairebé qualsevol lloc del món. D’aquest impuls inicial i d’aquesta forma de govern inicial, viuen encara avui dia els jesuïtes.
Tenen molt de poder, doncs?
En van tenir, sí. Ara ja no. Des del punt de vista numèric, el 1965 és quan més jesuïtes hi ha al món, gairebé 37.000. Avui dia n’hi ha uns 17.000. El moment en què són més importants és durant el segle XVII, perquè es converteixen en els confessors de referència de reis, cases reials, polítics... Tenen col·legis on es forma pràcticament tota la classe culta europea de més nivell, des de Voltaire fins a Descartes. Al segle XVIII, són dissolts, en bona part per la supèrbia col·lectiva, per un cantó, i, per l’altre, perquè la maçoneria que havia nascut al segle XVIII marca com a màxim enemic l’Església catòlica i, dins de la qual, els jesuïtes. El papa els refunda el 1814; passen, doncs, 41 anys de pràctica desaparició (a Rússia i a Prússia no van ser dissolts). Quan es refunden, tenen un període d’expansió important que arriba al 1965. I allà comença el declivi.
Quin lideratge planteja sant Ignasi?
Sant Ignasi de Loiola té un estil de lideratge que formula de manera intel·ligent, i és desafiador en el moment en què el planteja. Com que l’Església, pels seus coneixements d’antropologia, va al davant dels estudis de management, d’ADE o d’administració d’empresa, per això és molt innovador el que Loiola planteja. Hi ha textos seus en què diu als seus seguidors: “Les coses s’han de fer d’aquesta manera, però vostès que estan sobre el terreny tenen autonomia per prendre decisions...” Això és molt important: els dona llibertat i capacitat de gestió.
Això en aquella època i abans de sant Ignasi era impensable.
La normativa dels altres ordes religiosos, dels agustins o dels benedictins, per exemple, era: “Això es fa així i ja està.” Ignasi de Loiola va ser molt innovador, estava molt obert als reptes, i també va tenir l’encert de seleccionar persones molt bones, fins i tot millors que ell. No hi acceptava qualsevol: si algú tenia més coneixements que ell, l’animava i el promocionava.
El papa Francesc és jesuïta. Mana com un jesuïta?
No, de cap manera. Si manés com un jesuïta, seria molt més resolutiu i impositiu; deixaria menys coses per lligar.
Avui a Catalunya els exercicis espirituals de sant Ignasi que es fan –per exemple, a la Cova de Manresa– són àmpliament reivindicats.
El món és pendular; durant molt temps hi ha hagut una pèrdua de valors, i ara i avui hi ha molta gent que veu que el que li cal és tornar a tenir referències. Una de les referències clau són els exercicis. Per això avui estan valorats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT