Societat

LLUÍS FRAGO

IP DEL GRUP DE RECERCA RECIHUM DE L’ESCOLA UNIVERSITÀRIA DE COMERÇ

“Una botiga és un negoci, cal ofici”

“La democratització de l’accés al consum és important. Hem de ser conscients que el que tenim no ho havien pogut tenir els nostres pares”

“Cal reivindicar l’ofici de botiguer perquè molta gent encara el menysprea”

GEÒGRAF
Professor de geografia a la Universiat de Barcelona i professor a l’Escola Universitària de Comerç, Escodi, Lluís Frago va fer la tesi doctoral sobre transformacions urbanes a partir del comerç a les capitals comarcals de Catalunya.

S

embla mentida que sent tan important el comerç i de tanta tradició hi hagi qui es pensi que és fàcil.
Un comerç és un negoci. Per això nosaltres defensem tant la idea de la formació, perquè avui en dia molta gent obre una botiga per allò de l’olfacte: és a dir, si l’encerto l’endevino. I es parla molt dels èxits, però del que no es parla és dels fracassos. Amb el grau oficial que tenim a Escodi l’objectiu és formar els joves perquè puguin obrir un establiment comercial, un negoci del qual puguin viure i tenir una empresa amb consciència.
És una feina difícil?
La gent es pensa que és fàcil, i és difícil. Els negocis familiars en molts casos estan tancant perquè els fills no volen seguir, és molt sacrificat. I a nivell laboral hi ha mala propaganda del que és ser un dependent. Tot i així, hi ha un munt d’empreses familiars que avui s’han internacionalitzat i cal reivindicar el sector i el que representa. També hi ha que l’ofici de botiguer a vegades és menyspreat... allò de l’Auca del senyor Esteve ho va deixar clar; tractava el botiguer com un paràsit. I no, és un ofici que cal revalorar; de fet, és un dels oficis més importants del nostre país.
Sembla que tinguem més estima per les botigues de barri que pels centres comercials.
Les administracions han invertit milers de milions per incentivar que la gent vagi a comprar a la botiga de barri, però fora de les ciutats la gent agafa el cotxe i se’n va a un centre comercial. Hi ha gent que critica el fet d’anar a comprar a centres comercials, però és el model que hem creat i a ningú se li pot retreure. Una altra cosa és l’imaginari a nivell moral.
Comprem més que mai?
Hi ha hagut un augment del consum, però hi ha qui ho banalitza, com si fos dolent. I en el fons tota la història de la humanitat és de consum. Sense consumir el sistema econòmic no funciona. Ara pots triar més. La democratització de l’accés al consum és important, i hem de ser conscients que el que tenim ara no ho havien pogut tenir els nostres pares. Vivim pitjor que els nostres pares? No, vivim millor. Mai en la història del capitalisme les classes populars havien tingut l’accés a tot el que tenien les classes benestants a menor preu. Les classes populars estan alienades amb el consum? No. És una manera de participar en la societat.
Les grans multinacionals ocupen els carrers de les nostres ciutats i els treuen la seva essència.
Tenim molt poca consciència històrica, ens hem oblidat de la història, no sabem ni ens importa com era la gent als anys setanta, com eren els nostres carrers. Fa poc amb els alumnes d’Escodi vam fer un passeig des de plaça Catalunya fins a la Cambra de Comerç i vam explicar el procés de transformació, des d’abans de la Guerra Civil, el que hi havia, les cases benestants de la burgesia. D’això ja no en queda res. Després van venir el pla Cerdà, després els pisos de Núñez i Navarro, després els bancs, que abans d’instal·lar-se al passeig de Gràcia estaven al port. Hem de superar la doble moral que tenim.
...
És evident és que en el capitalisme global, les fronteres entre capital de les grans marques comercials, capital immobiliari i capital de distribució tot està molt barrejat i hi ha uns mercats clau que són les ciutats. I aquesta és l’altra revolució urbana de què hem de tenir consciència. Les grans ciutats amb empreses transnacionals cada cop tindran més pes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona