Societat

El nou centre de menors de Girona té el doble d’acollits

El Síndic de Greuges demana a la Dgaia que el centre adjunt a la Misericòrdia torni a la seva capacitat inicial

El centre de menors Oikia, que es troba adjunt al de la Misericòrdia de Girona, acull el doble d’adolescents que en el moment en què es va obrir, fa només 13 mesos. Segons ha pogut saber l’ACN, ara hi ha 42 joves, quan en principi s’havia habilitat per a 20. Aquest increment es va produir fa poc menys d’un any, arran d’una modificació que va fer la Dgaia, basant-se en un informe favorable, tot i que l’espai continua sent el mateix. Tot plegat suposa que, malgrat que els dos centres formalment figuren per separat, en algunes ocasions hi hagi 70 usuaris al mateix edifici. El Síndic de Greuges –contrari a la construcció dels dos centres al mateix lloc– ha demanat que es compleixin “els estàndards de qualitat previstos”. L’adjunta al Síndic, María Jesús Larios, recorda la “gran complexitat” que suposa un centre amb “tants usuaris”.

El maig del 2017, va obrir el centre d’acollida de menors Oikia a Girona amb 20 places disponibles per a joves d’entre 12 i 18 anys. Aleshores, el govern va deixar clar que, malgrat que se situava just al costat del de la Misericòrdia, en cap cas es tractava d’un macrocentre. Però, en una visita uns mesos després de posar-se en marxa, el Síndic de Greuges va detectar que ja hi havia sobreocupació (entre 38 i 40 joves atesos). La Dgaia va ampliar formalment la capacitat d’acollida i, des de fa prop d’un any, el centre té assignades 40 places.

La denúncia del Síndic també reflectia que els espais i recursos disponibles no eren els “adequats”, ja que estaven pensats per a la meitat de joves. A més, també posava en dubte que es complissin les ràtios de professionals per a la quantitat de menors que s’havien d’atendre.

Segons el Síndic, la Dgaia al·lega la modificació per l’arribada “massiva” de menors no acompanyats, però la institució en defensa del ciutadà ja ha emès un informe demanant que es torni “almenys” a les 20 places inicials. Larios, explica que centres de 40 o 50 joves tenen una “gran complexitat” per poder treballar la integració: “Darrere de cadascun d’aquests nois i noies hi ha una història i mereixen una atenció individualitzada. I això amb tanta gent és impossible.”

Larios ja es va mostrar contrària, en aquell moment, a la construcció del nou centre al costat del de la Misericòrdia. De fet, des del Síndic recorden que els protocols diuen que, per poder oferir un servei de qualitat als joves, el millor és que estiguin en “espais petits i integrats a la població”. En aquest sentit, Larios creu que una “bona fórmula” és ubicar-los en pisos. A més, des del Síndic de Greuges han demanat un “pla d’acollida específic” per poder donar resposta a la “creixent” arribada de menors no acompanyats.

LA XIFRA

42
joves
hi ha ara al centre de menors adjunt al de la Misericòrdia. Va obrir el maig del 2017 amb capacitat per a 20.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona