Societat

Vergés proposa una cimera per abordar els reptes de salut

Se celebrarà al setembre i hi participaran col·legis professionals, societats científiques, sindicats i entitats

La consellera de Salut, Alba Vergés, va proposar ahir la celebració d’una cimera amb els principals agents de la salut a Catalunya per abordar les necessitats i reptes dels professionals del sector. La consellera va apostar per definir entre tots un “nou paradigma” que posi el focus en l’orientació comunitària, que inclogui la perspectiva de gènere i atengui els col·lectius “més vulnerables” per posar fi a les desigualtats.

En la seva compareixença en la comissió de Salut del Parlament, la consellera va destacar que la cimera, prevista per al mes de setembre, servirà per elaborar un diagnòstic i definir accions i estratègies a curt i llarg termini. Hi participaran col·legis de professionals, societats científiques, organitzacions sanitàries i sindicals i entitats ciutadanes.

Vergés va reconèixer que durant el període entre el 2007 i el 2014 els professionals van patir “un deteriorament” en la qualitat de l’ocupació que encara està pendent de resoldre’s. En aquest sentit, va garantir que el departament se centrarà a millorar aquest aspecte i planificar les necessitats dels professionals perquè puguin atendre correctament la ciutadania.

Vergés també va subratllar la necessitat d’una nova aproximació a la vellesa i “una nova estratègia d’atenció única amb una visió integrada social i sanitària”.

Per potenciar aquest model integral, la consellera va anunciar la voluntat d’establir una col·laboració més estreta amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per desenvolupar estratègies conjuntes.

El nou paradigma que defensa Vergés remarca el valor de l’atenció primària perquè, segons va destacar, “el repte és preservar la salut de les persones en el seu entorn natural social”. Des d’aquest punt de vista, Vergés considera que les xarxes d’atenció primària s’han de convertir en “la base motora” del sistema sanitari.

Aquest model que vol dissenyar amb els professionals, va dir, vol “simplificar els processos i acostar-se a la ciutadania” amb un nou concepte d’atenció que “generi salut” i s’empari, com va insistir a destacar, en “la qualitat, la transparència i la participació”, uns valors basats en la “governança republicana”.

LA FRASE

La xarxa d’atenció primària s’ha de convertir en la base motora del sistema sanitari
Alba Vergés
consellera de salut del govern de la generalitat

Els retrets de l’oposició

Els partits de l’oposició van retreure a la consellera que no parlés durant la seva compareixença sobre les afectacions produïdes per les retallades ni sobre les llistes d’espera avui. La portaveu del PSC, Assumpta Escarp, va lamentar “cinc anys de retallades i dos de powerpoints”, i que actualment la despesa en salut estigui a nivells del 2010. El portaveu de Cs, Jorge Soler, va qualificar el discurs de “superficial”; la del grup Catalunya en Comú Podem, Marta Ribas, va insistir a “revertir les retallades sí o sí”, i el de la CUP, Vidal Aragonès, a resoldre el buit que deixarà que un terç de metges es jubilin la pròxima dècada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT