Societat

Rescaten quatre dels nens atrapats a la cova de Tailàndia

Els menors van ser traslladats a un hospital

L’evacuació es fa per fases perquè cal reposar les bombones d’oxigen

El descens del nivell de l’aigua permet que els menors puguin caminar part del trajecte

Esperances renovades. Després del revés que va suposar la notícia de la mort d’un bussejador, divendres, el rescat amb èxit, ahir, de quatre dels dotze nens d’entre 11 i 16 anys atrapats amb el seu monitor de futbol, de 25, des de fa més de dues setmanes en una cova del nord de Tailàndia ha retornat a les famílies dels menors les esperances que el drama que viuen ara tingui un final feliç. A l’hora de tancar aquesta edició, continuaven atrapats a l’interior de la cova vuit escolars i el monitor, que els equips de rescat esperaven poder treure avui, ja que les feines de rescat es van haver de suspendre durant unes hores per repostar les bombones d’oxigen.

Després de dies preparant el terreny, va arribar finalment el dia D d’una missió amb el temps i l’aigua en contra. “És el dia D. Els nens estan preparats per fer front a qualsevol situació”, va dir el cap de les operacions de rescat, Narongsak Osottanakorn, a la premsa. “No hi haurà un altre dia que estiguem més preparats que ara”, va afirmar el governador de la província de Chiang Rai, on es troba la cova de Tham Luang, on hi ha atrapat el grup. La decisió no era fàcil de prendre, perquè els riscos eren molt elevats, però les pluges caigudes durant la nit a la regió va marcar l’inici de l’operació.

Les precipitacions eren una de les principals preocupacions de les autoritats, ja que l’aigua filtrada per la muntanya podia tornar a inundar les galeries i anul·lar el drenatge fet fins ara i que va permetre als menors recórrer caminant part del trajecte.

“Units, els portarem a casa”, van publicar en un missatge a la xarxa social Facebook els cossos d’elit tailandesos abans d’endinsar-se a la cova, acompanyada d’una imatge en què es podia veure quatre braços agafant-se.

Abans de donar inici a l’operació, els responsables del dispositiu van desallotjar la zona de la multitud de mitjans que s’hi havien desplaçat per seguir la notícia per treure pressió als equips de rescat i preservar la identitat dels menors.

Els primers nens a ser evacuats van ser els més dèbils, tot i que tots es troben bé de salut, mentre que el monitor serà l’últim de sortir. El primer dels quatre menors rescatats va sortir de la cova quan faltaven cinc minuts per a tres quarts de sis de la tarda hora local (tres quarts d’onze del matí hora catalana) i el segon deu minuts més tard, mentre que els altres dos van trigar dues hores més a sortir.

Aquesta primera operació d’evacuació va transcórrer més ràpid del que preveien les autoritats i va ser qualifica d’èxit per les autoritats. Un equip internacional format per divuit bussejadors va ser l’encarregat de rescatar els nens. Els socorristes van recórrer uns quatre quilòmetres de foscos passadissos inundats parcialment i amb desnivells fins arribar al lloc on es troba el grup per acompanyar nen per nen a l’exterior. Cada nen va acompanyat per dos bussejadors i lligat amb cordes per guiar-lo, però també han de tenir cura que els menors no siguin víctimes d’un atac de pànic. Durant la missió, s’utilitzen mascaretes especials que cobreixen tota la cara i els permeten respirar de manera natural, a més de comunicar-se amb els equips de salvament.

Un cop a l’exterior de la cova, un equip mèdic va revisar els nens, que van ser traslladats a un hospital, tot i que no es temia per la seva vida. Uns van ser traslladats en helicòpter i els altres amb ambulància.

Els nens i el monitor van entrar a la cova el 23 de juny després d’un entrenament de futbol per resguardar-se d’una tempesta que els va agafar per sorpresa. La pluja va començar a inundar la cova i el grup ja no va poder sortir-ne. Un guarda forestal va trobar les seves bicicletes abandonades a l’entrada, fet que va permetre donar l’alarma i el grup va ser localitzat nou dies després per bussejadors.

LA XIFRA

18
bussejadors
, 13 d’internacionals i 5 de la marina tailandesa, participen en l’operació de rescat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró