Societat

“Emergència viària” pel gran augment de morts a la carretera

Les víctimes d’accident creixen un 42% en els primers sis mesos de l’any

Interior reclama seny als conductors

Un de cada quatre accidents és fruit de les distraccions del conductor. I l’excés de velocitat i el consum d’alcohol i drogues en són els altres principals causants. D’aquí que, a les portes de l’increment de mobilitat que suposen les vacances d’estiu, la Generalitat hagi apel·lat a la sensatesa al volant per aturar la preocupant escalada de morts a la carretera registrada en la primera meitat de l’any. Fins a 92 vides truncades, un 42% més que en el mateix període del 2017 (65), fan que el director del Servei Català de Trànsit (SCT), Juli Gendrau, qualifiqui la situació com a “emergència viària”.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, admet que som “lluny dels objectius fixats per a l’any 2020 de reduir l’accidentalitat al 50% respecte del 2010, i encara més dels d’accidentalitat zero de l’any 2050” i, sense defugir les obligacions que pertoquen al govern, fa una crida al seny dels conductors: “Els accidents es poden evitar. Hi ha persones que moren per culpa de qui decideix córrer, beure o distreure’s.”

L’increment de l’accidentalitat –que té una especial incidència en els dies festius, quan hi ha hagut un repunt del 90% de víctimes– també té a veure amb la recuperació econòmica, que ha suposat un augment de la mobilitat a les carreteres catalanes des de l’any 2014.

Aquest increment del nombre de víctimes ja es va fer evident en el primer trimestre de l’any. Entre el gener i el març, 50 persones van perdre la vida en accidents de trànsit, un 72% més que en el primer trimestre del 2017, que s’havia tancat amb 29 víctimes. Davant aquest augment, el SCT va dissenyar, juntament amb la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, un pla amb diverses mesures per controlar la velocitat excessiva, el consum d’alcohol i drogues i les distraccions en les vies amb més afluència de vehicles, afectant més d’un centenar de trams de via.

A partir de l’abril i fins al juny, hi va haver 42 morts més, cosa que representa un increment del 17% en relació amb l’any passat, però a la vegada també un 17% de reducció de la mortalitat en els trams on es va aplicar el pla de contenció. Per tant, aquestes accions representen un camí a seguir per al SCT, que mantindrà el pla actiu com a mínim fins a l’octubre, quan se’n tornarà a valorar l’eficàcia.

Nous radars

A banda de noves campanyes de conscienciació viària, també s’han previst mesures més dissuasives, com ara la instal·lació, aquest mateix estiu, de tres nous radars de tram: a l’A-2 entre Jorba i Argençola en els dos sentits i un altre a l’AP-7 en sentit nord entre Santa Perpètua de Mogoda i Mollet del Vallès.

LA FRASE

Sense defugir les obligacions, apel·lem a la responsabilitat dels conductors per reduir l’accidentalitat
Miquel Buch
Conseller d’Interior

LA XIFRA

2.167
quilòmetres
de la xarxa viària abasta el pla de contenció amb més controls policials per evitar accidents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona