Societat

Societat

Rere el secret dels boscos

Investigadors catalans impulsen una recerca sobre els efectes que les passejades per arbredes poden tenir en la salut humana

Volen descobrir els processos químics que generen benestar físic o mental als excursionistes

Entre les ombres i la verdor un punt inusual per l’època, un grup de persones caminaven ahir al matí per l’alzinar de Sant Bernat, al Montseny. No es tractava d’excursionistes convencionals, sinó d’un grup de voluntaris que participen en un estudi experimental per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana, determinant la influència de la química del bosc sobre les persones. La recerca, impulsada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), neix del creixent interès social i científic sobre els beneficis que el contacte amb el medi natural té per a la salut humana en els aspectes fisiològic, psicològic i emocional.

No és una qüestió nova –investigacions prèvies apunten a l’enfortiment del sistema immunitari, la millora de les constants cardíaques i la pressió sanguínia, o l’equilibri dels nivells de cortisol, relacionats amb els nivells d’estrès–, però encara no hi ha una base prou sòlida per poder parlar d’un efecte fisicoquímic directe i únic.

Més enllà del benestar que genera passejar pel bosc, els investigadors creuen que la interacció dels components químics que genera gran part de la vegetació –alguns dels quals amb una coneguda acció bactericida– pot tenir un efecte terapèutic per a la nostra salut. Per això també es tindrà la col·laboració d’investigadors d’IrsiCaixa, que analitzaran la microbiota del bosc i la dels voluntaris –persones sanes d’entre 20 i 40 anys– abans i després de passejar-hi. Busquen una relació per aprofundir en el paper de la química forestal i la repercussió potencial sobre la salut de les persones.

Impulsat també per la Fundació Bancària La Caixa, la part experimental de l’estudi va arrencar ahir i es farà en boscos d’alzines, pins i faigs del parc natural del Montseny. Allà mateix també es prendran mostres d’aire per analitzar i caracteritzar les substàncies químiques presents en l’atmosfera i s’estudiarà com es modifiquen les concentracions segons variables com ara la composició d’espècies o la gestió dels boscos. Per veure com aquestes substàncies s’incorporen i es metabolitzen al cos humà després d’una passejada entre arbres i quin efecte poden tenir sobre l’organisme, als voluntaris se’ls prendrà mostres en diferents moments del dia tant de saliva com de sang i d’orofaringe. Els resultats encara trigaran temps a fer-se públics, però la recompensa de passejar pel Montseny serà immediata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona