Societat

Open Arms denuncia Líbia per homicidi imprudent

L’ONG també acusa el capità del mercant que va abandonar l’embarcació naufragada abans de l’arribada d’auxili

Dos vaixells de l’organització arriben a Palma per desembarcar la supervivent els dos cadàvers rescatats dimarts passat

L’organització de salvament a la Mediterrània Proactiva Open Arms ha denunciat aquest dissabte davant el jutjat de guàrdia de Palma per omissió d’auxili i homicidi imprudent el capità d’un mercant i a la Guàrdia Costanera de Líbia per un naufragi mortal del qual responsabilitza també a Itàlia.

Tots els tripulants del vaixell de rescat Open Arms, inclòs el jugador de l’NBA Marc Gasol, han signat la denúncia després de desembarcar aquest matí al port de Palma la supervivent del naufragi dimarts passat d’un vaixell de 9 metres amb unes 150 persones a bord, del que culpen al responsable del mercant de bandera panamenya Triades, que el va abandonar abans de l’arribada de l’auxili.

També culpen els guardacostes libis que van acudir a socórrer als nàufrags de deixar al lloc on es va enfonsar la pastera les dues persones que van trobar mortes, una dona i un nen, i la camerunesa rescatada amb vida, per a la qual han demanat protecció a la Fiscalia com a testimoni dels fets.

El director de l’ONG, Òscar Camps, ha explicat en roda de premsa que confia que el jutjat de Palma iniciï un procediment judicial que acabi assumint l’Audiència Nacional espanyola. Camps reclama que es determinin les responsabilitats d’un “episodi de negligència absoluta”, que atribueix directament al capità del mercant i al “suposat grup armat que es fa dir Guàrdia Costanera líbia”, que “deixa persones vives en les seves operacions de rescat”.

L’activista ha alertat que Itàlia i el conjunt de la Unió Europea deixen que Líbia, “un país sense Estat”, es faci càrrec de les activitats de rescat davant la seva costa amb mitjans escassos i malgrat les sospites de la connivència dels seus guardacostes amb els traficants.

Camps ha recordat que el naufragi denunciat es va produir a 80 milles de la costa de Líbia i a 90 de l’illa italiana de Lampedusa. En aquest context, ha criticat la negativa d’Itàlia i Malta a deixar desembarcar als seus ports els cadàvers i a la supervivent que van rescatar.

El director d’Open Arms ha rebutjat la “campanya de desprestigi” que està patint la seva organització per part de mitjans i autoritats italians. “Se’ns titlla de grup criminal, de traficants” per denunciar l’abandonament dels desplaçats al Mediterrani central, amb el que es persegueix eliminar les seves denúncies davant el que passa. “Som els únics testimonis”, ha subratllat. Camps ha explicat que cap altra ONG està activa ara mateix a la zona, cap a on tornarà l’Open Arms una vegada completada a Palma la seva missió 47.

Desembarcament a Mallorca

Els dos vaixells de l’organització de salvament Proactiva Open Arms han atracat aquest matí al port de Palma, després de quatre dies de travessia pel Mediterrani. A bord d’una embarcació hi viatjava la Josefa, la dona que la ONG badalonina va rescatar amb vida dimarts passat després del naufragi a prop de les costes de Líbia del vaixell amb el qual intentava arribar a Europa, així com els cossos sense vida d’una altra dona i un nen.

Les embarcacions han arribat poc abans de les nou escortades per dues patrulleres de la Guàrdia Civil. L’Open Arms ha estat remolcat fins al Dic de l’Oest i el veler Astral ha amarrat als molls comercials. La delegació del govern espanyol i Sanitat han coordinat l’arribada dels vaixells de l’ONG badalonina, tal com va passar amb l’arribada de l’Aquarius a València.

Un cop ha atracat a port els serveis mèdics han atès la supervivent a la mateixa embarcació i després ha estat traslladada a un hospital de Palma. on es recupera de les lesions físiques i del “xoc” que pateix. Els dos cadàvers han quedat a càrrec de l’autoritat judicial.

Els mitjans de comunicació que els esperaven han seguit l’operació d’amarratge a diversos centenars de metres de distància, des del moll de Peraires.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró