Jutgen l'alcalde d'Alcarràs per haver acreditat irregularment que temporers estrangers havien viscut al poble

L'alcalde d'Alfarràs (Segrià), Josep Maria Torrelles, de CiU, s'enfronta a una petició de pena de dos anys de suspensió del càrrec per haver acreditat de manera irregular que almenys 149 immigrats havien viscut al seu poble, amb l'objectiu de facilitar-los la regularització a Estrangeria. Aquest document servia als immigrats per demostrar que feia més de tres anys que eren a l'Estat, requisit necessari per obtenir un permís de residència amb què aspirar a contractes de feina legals. Els immigrats no estaven empadronats i per tant no podien obtenir un certificat d'empadronament legal.

La denúncia parteix dels agents d'Estrangeria del Ministeri de l'Interior, que van detectar la proliferació d'aquestes acreditacions signades per l'alcalde i l'any passat van promoure una ordre judicial d'inspecció de l'Ajuntament.

Josep Maria Torrelles va defensar ahir en declaracions a El Punt que va començar a fer les acreditacions a immigrats que vivien temporalment al poble per la campanya de la fruita sense saber que no les podia fer i després d'haver-ho consultat amb el secretari de l'Ajuntament. Segons Torrelles, ho va fer durant tres anys sense que ningú l'avisés que allò no era legal. «La Subdelegació del Govern de l'Estat acceptava aquelles acreditacions, les donava per bones quan algun immigrant volia tramitar la seva regularització, i mai ningú no em van dir el contrari», argumenta.

Segons Torrelles, tot es va iniciar amb un cens provisional que es va començar a fer el 2003, quan es van adequar uns coberts agrícoles per acollir el gran nombre de temporers, la major part africans, que cada estiu arriben a Alfarràs per treballar en la recollida de la fruita. A partir d'aquell cens i de les peticions d'alguns dels temporers, Torrelles va signar uns papers on acreditava que havien estat aquell temps a Alcarràs. El cens era de més de tres-centes persones, i no es podien empadronar perquè no vivien en cap domicili.

«Tothom ho fa»

«Jo només volia ajudar en els tràmits, per tal que aquesta gent pogués tornar l'any següent amb els papers en regla i els pagesos els poguessin contractar sense cometre cap il·legalitat», ha dit Torrelles, que afegeix que «tothom ho fa». La fiscalia, que ja ha enllestit l'escrit d'acusació, reconeix que no li consta cap altra motivació que la humanitària, i que l'alcalde no en va voler treure profit econòmic, i per això descarta l'acusació més greu, de falsedat de document públic, que podria ser de tres anys de presó, i només demana dos anys d'inhabilitació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres