Societat

Gràcia obre la seva festa amb un al·legat feminista i per la llibertat dels presos

En el seu pregó, la doctora Elena Carreras glossa la tradició associativa del barri barceloní

A partir d’avui hi ha 21 carrers engalanats per a l’ocasió

Gràcia es va llevar ahir mirant a un cel encapotat i d’un gris amenaçador. Malgrat que els veïns o festers que cada any decoren el barri barceloní amb motiu de la seva festa major són previsors de mena, i davant d’una amenaça de tempesta com la que va caure de matinada acostumen a protegir els elements més fràgils dels guarnits amb tendals o el que calgui, la pluja sempre és un contratemps. Potser per això, a algun dels 21 carrers que enguany s’engalanaran, ahir tot eren presses. Calia tenir-ho tot a punt per avui, dia que s’enceta un esdeveniment festiu massiu amb 201 anys d’història a l’esquena i que s’allargarà fins al proper dia 21. En aquest lapse de temps, s’han programat fins a un miler d’activitats per a totes les edats i perfils, d’entre les quals el tradicional concurs per escollir el millor guarnit, i que es decidirà divendres a la tarda.

El toc d’inici institucional de la festa major, però, es va oficiar ahir, amb la lectura del pregó a càrrec de la doctora Elena Carreras, cap d’obstetrícia i ginecologia de l’hospital Vall d’Hebron. En una plaça de la Vila atapeïda de gent, i després de l’arenga alternativa en què la protagonista va ser una urna de l’1-O, la pregonera va traçar un relat sobre la seva vinculació amb Gràcia a partir de les entitats amb les quals ha col·laborat, i que van des de l’abans anomenat Centre Moral i Instructiu a l’Associació de Veïns i veïnes de la Vila, de la qual va ser membre de la vocalia de Dones. Una militància, va recordar Carreras, que li va permetre assumir “que les dones mai no ens hem de menystenir... Cal que deixem d’autoagredir-nos”. La següent parada del seu currículum associatiu va ser a l’Ateneu l’Artesà, on va entrar en contacte amb col·lectius que propugnen l’alletament matern i, a través dels quals, va aprendre el procés de superar l’adversitat a través de la presa de decisions compartides entre metge i pacient. A això, se n’hi diu sororitat. Un concepte que Carreras va utilitzar per fer la seva reflexió més política: “També és una forma de sororitat enviar una abraçada molt forta a les nostres preses polítiques, als familiars graciencs de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, així com a tots els presos polítics, persones a l’exili o recloses a casa o castigades de manera injusta.” En aquell instant, els veïns que omplien la plaça van alçar els pasquins, que algú ja s’havia encarregat de repartir abans, reclamant l’alliberament dels empresonats.

LA FRASE

També és una forma de sororitat enviar una abraçada molt forta a les preses polítiques i a tots els presos
Elena Carreras
pregonera de la festa major de gràcia 2018


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES