Societat

Un regal a la història

La Colla Vella ofereix un recital memorable a Vilafranca culminat amb el 2 de 8 net. La Jove Xiquets de Tarragona es queda a mitges en un Sant Magí sever i aspre

La diada especial del 70è aniversari dels Castellers de Vilafranca i la diada tradicional de Sant Magí, a Tarragona, van presidir un cap de setmana casteller d’altíssim voltatge. Glòria, suor i llenya. L’esperadíssima diada dels 70 anys dels verds es recordarà pel triomf espectacular de la Colla Vella, que va arribar, va actuar i va vèncer a la plaça de la Vila de la Vilafranca, on va presentar unes credencials imponents. La Vella d’avui recorda la millor versió dels verds. Paraules majors.

Igual com havia fet a la Bisbal, la Vella va obrir amb el 5 de 9, un castell molt valuós que acredita la categoria d’una colla, ja que exigeix un peu considerable, un folre complicat de lligar i un tronc que exemplifica el treball en equip en condicions de dificultat superior.

Després de superar la prova amb suficiència i de polsar sensacions positives, la Vella va afrontar el 2 de 8 net. Segons col·locats damunt d’una pinya convertida en una roca i silenci sepulcral a la plaça per saludar l’atac dels rosats sobre aquest castell majúscul, que els rosats ja havien descarregat per primera vegada a Vilallonga del Camp.

Hi un detall clau a l’hora d’analitzar la serp verinosa de la gamma extra: si quan els dosos s’aixequen el tronc resta immune, hi ha possibilitats serioses de guanyar el combat. Els dosos es van aixecar i els terços no se’n van ni adonar. A partir d’aquí, les dues formigues atòmiques del tronc d’elit rosat van fer una entrada i una sortida d’alta precisió per assegurar una descarregada majestuosa.

Eufòrica, la Vella va encadenar el seu segon triplet de gamma extra en tres dies amb un 9 de 8 que té apamadíssim. Dissabte a Vilafranca, els rosats, que es van acomiadar amb el pilar de 7, van tornar a fer història.

Al seu costat, els Castellers de Vilafranca, els seus grans rivals en aquesta sana lluita per liderar el món casteller, s’ho miraven amb resignació. És evident que l’estat major de la colla no havia previst arribar a aquest moment de la temporada en una situació d’inferioritat, però la plaga de lesions, augmentada sobretot amb la caiguda del pilar de 8 a la Bisbal, ha deixat els verds limitadíssims d’efectius als pisos superiors.

Al final de l’actuació, un veterà casteller vilafranquí reflexionava: “La Vella ens han agafat molta distància.” Aquest és el repte, recuperar-la. L’actuació d’ahir cal interpretar-la com un primer pas. Així, els verds va començar amb la torre de 9, el seu castell de més envergadura de la tarda, que va evidenciar nervis, lògics donades les circumstàncies, però que es va defensar amb categoria. Tot seguit, els vilafranquins van descarregar un 3 de 9 prova del castell de 10 que haurien volgut tirar però al qual van haver de renunciar, i van tancar la sèrie amb el 4 de 9. Els dos primers castells els va coronar una enxaneta debutant. Objectiu, Sant Fèlix.

Van completar el cartell els Nens del Vendrell, alguns components dels quals lluïen la camisa dels històrics Nens dels setanta, amb el nom “Vendrell” (sense l’article) estampat a l’esquena. Els vendrellencs van complir amb la clàssica de vuit.

Els castells són molt severs i la diada de Sant Magí ens ho va recordar. La Jove Xiquets de Tarragona es va presentar a la cita amb un programa molt ambiciós, però la mítica plaça de les Cols va ser poc amable amb la colla.

Massa confiança

Confiada –no havia patit cap caiguda enguany–, la Jove va optar per una sortida potent, amb el 5 de 9, el seu castell emblema, que, justament ahir, els va fallar. Mal agafada, la “supercatedral” es va coronar de sobres, però amb un desajust que a la descarregada no es va poder arreglar.

La caiguda no va arronsar la colla, encastada, que després de resoldre amb suficiència el 9 de 8, es va llançar a buscar el 2 de 9. Manilles formades i tronc disposat per iniciar una disputa, però, sempre a la defensiva. La canalla, molt valenta, va assegurar la coronació i, tot seguit, el tronc va cedir. La Jove va acabar amb el pilar de 7. Setmana d’assaig intens. Objectiu, el Catllar.

Meritoris els Xiquets de Tarragona, que van carregar un 3 de 9 que va patir la despenjada de la canalla i van descarregar un 5 de 8 de molta brega. Notables els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, que van descarregar el primer 2 de 8 folrat del seu historial i que no es mereixien acabar caient del pilar de 7. Va ser una caiguda lletja. El Serrallo va estrenar el 2 de 7.

Gràcia, la constància

D’altra banda, la jornada també ens va deixar el primer 3 de 9 dels Castellers de la Vila de Gràcia, que van recuperar els “galons de 9” al tercer intent, després de dues temptatives desmuntades. També va fer el 3 de 9 la Colla Joves, mentre que els Xiquets de Reus completaven el primer 5 de 8 del curs.

VILAFRANCA DEL PENEDÈS PLAÇA DE LA VILA

70è aniversari dels Castellers de Vilafranca
Vella dels Xiquets de Valls:
5/9f, 2/8net, 9/8, P/7f
Castellers de Vilafranca:
2/9fm, 3/9f, 4/9f, 4P/5
Nens del Vendrell:
3/8, 4/8, 2/7, 3P/5
Altres actuacions

Dimecres 15 d’agost

La Bisbal del Penedès

Vella dels Xiquets de Valls:

5/9f, 4/9fa(c), 9/8, P/7f

Castellers de Vilafranca:

2/9fm, 3/9f, 4/9f, P/8fm(c)

Joves Xiquets de Valls:

id2/8net, 2/8net, id5/9f, id3/9f, 3/9f, P/6

Tarragona

Jove Xiquets de Tarragona:

5/8, 4/8a, 2/8f, P/7f

Sant Pere i Sant Pau:

3/8, 2/7, 4/8, P/6

Xiquets de Tarragona:

id4/8a, id4/8a, 3/8, 4/8, 5/7, P/6

Castellers d’Altafulla:

3/7, 5/6, 2/6, P/4s

Diumenge, 19 d’agost

Tarragona

Jove Xiquets de Tarragona:

5/9f(c), 9/8, 2/9fm (c), P/7f

Xiquets de Tarragona:

3/9f(c), 5/8, 4/8, P/6(c)

Sant Pere i Sant Pau:

2/8f, 3/8, 4/8, idP/7f, P/5

Xiquets del Serrallo:

4/7a, ,2/7, P/5

L’Arboç

Minyons de Terrassa:

3/8, 2/8f, 4/8, vano de 5

Xicots de Vilafranca:

5/7, 4/7, 4/7a, P/5

Vallmoll

Vella dels Xiquets de Valls

3/8a, 5/8, 4/8a, P/6

Xiquets de Vila-seca

2,6, 3/6, 3/6a, P/4

Dissabte 18 d’agost

Barcelona

Joves Xiquets de Valls:

2/8f, 3/9f, 4/8, 2P/5

Vila de Gràcia:

id3/9f, id3/9f, 2/8f, 3/9f, 4/8, 3P/4

Xiquets de Reus:

5/8, 2/8f, id4/8, id4/8, 2P/5

Moixiganguers d’Igualada:

5/7, 3/7a, 4/7(c), 2P/4



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona