Societat

Alarma a Roses per un foc possiblement intencionat

L’incendi, amb quatre fronts originats de manera simultània, va fer que les carreteres de la zona del cap de Creus s’haguessin de tallar i que es recomanés a alguns veïns no sortir de casa

Un incendi forestal, amb quatre fronts diferents, es va declarar ahir a la tarda al coll del Pení, al terme de Roses, i es va donar per estabilitzat a dos quarts de vuit, unes tres hores després que els bombers rebessin l’avís. A l’hora de tancar aquesta edició, però, encara no es considerava controlat i dotacions d’aquest cos continuaven treballant-hi per extingir-lo del tot. En total, estan afectades unes 9,6 hectàrees d’arbust i matolls, totes en sòl forestal dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus. No es van registrar danys personals.

Condicions de risc

El fet que ahir a la tarda hi hagués una temperatura alta, una humitat molt baixa i un vent de tramuntana (encara que no molt fort) va fer témer el pitjor. Hi van arribar a treballar fins a 40 dotacions terrestres i 16 mitjans aeris dels bombers, així com tres unitats dels Agents Rurals, sis d’agrupacions de defensa forestal (ADF), deu patrulles dels Mossos d’Esquadra, agents de la policia local, membres de Protecció Civil i una ambulància del SEM, així com voluntaris de la zona. Dos dels focus de l’incendi –un dels quals era el més potent de tots– eren a prop de la carretera de Roses a Cadaqués (GI-614), que va quedar tallada tota la tarda. Això va provocar importants cues en les comunicacions entre aquests dos municipis i també amb el Port de la Selva, que són de les destinacions turístiques més importants de la Costa Brava. La companyia Sarfa va suspendre la línia entre Roses i Cadaqués. Així mateix, no es podia accedir a Canyelles, l’Almadrava i les cales Jòncols i Montjoi, també molt concorregudes en plena temporada turística. Un cop el foc es va donar per estabilitzat es van obrir les carreteres principals, però el trànsit va tardar encara unes quantes hores a normalitzar-se.

Intencionat?

Responsables dels bombers i dels Agents Rurals van apuntar la possibilitat que els focs haguessin estat intencionats, però ho van dir amb la boca petita perquè volen esperar els resultats de les investigacions que ahir mateix van començar. El responsable dels Agents Rurals a la demarcació, Ignasi Dalmasses, va concretar que per poder assegurar que havia estat intencionat haurien de trobar a les zones cremades materials amb els quals es pot provocar i accelerar un foc. Per la seva banda, el cap operatiu dels bombers, Francesc Boya, va fer notar les complicacions que van haver de superar pel fet que hi hagués quatre fronts simultanis. Segons va indicar, com que els recursos disponibles no permetien arribar a tot arreu alhora, van haver d’organitzar-se de manera que s’anava intervenint on es considerava prioritari.

LA XIFRA

9,6
hectàrees
de zones d’arbustos i matolls del Parc Natural del Cap de Creus van resultar afectades.

Quasi una hectàrea cremada a Gavà

Un altre incendi forestal va cremar ahir al migdia gairebé una hectàrea de vegetació forestal, sobretot pi blanc, al municipi de Gavà, al Baix Llobregat. L’incendi, que es va declarar pels volts de dos quarts d’una del migdia, es va produir a tocar de la carretera BV-2041, que uneix Gavà i Begues, i va obligar, per tant, a tallar aquesta via en els dos sentits de la marxa i fer desviaments per la urbanització Can Pinós. Fins al lloc de l’incendi s’hi van desplaçar una dotzena de dotacions terrestres i dos mitjans aeris. Els Bombers de la Generalitat van donar el foc per estabilitzat una hora i mitja després d’haver rebut l’avís, cap a les dues del migdia.

El foc, segons les primeres hipòtesis, s’hauria originat entre el camí de Ca n’Espinós i la carretera BV-2041, al quilòmetre 19,5. Els agents rurals van estimar que l’incendi forestal havia afectat una superfície de 0,86 hectàrees de pi blanc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres