Societat

Societat

Dos joves emprendran un viatge en veler amb inici i final a Sant Feliu

La volta al món d’‘El Guíxols’

Oriol Ferrer i Òscar Soler, entrenadors de vela al Club Nàutic ganxó, volen fer la volta al món en una travessa d’entre tres i quatre anys, amb llargues escales

Surten el 7 d’octubre i dissabte, en una festa a El Tinglado, en donaran tots els detalls

Dos joves d’arrels guixolenques emprendran a l’octubre una travessa per completar la volta al món amb el seu veler , que es podrà seguir per les xarxes socials i de passada promocionarà el municipi –l’han rebatejat com El Guíxols– i la Costa Brava per les diferents destinacions. Són Oriol Ferrer i Òscar Soler, tots dos tenen 25 anys i, malgrat la seva joventut, acumulen una llarga experiència en la navegació a vela, en solitari i com a monitors i entrenadors dels equips de regates del Club Nàutic Sant Feliu. A l’entitat, orgullosos dels dos joves intrèpids que hi han après a navegar, els han facilitat suport logístic a la zona de manteniment per anar posant a punt l’embarcació.

Falta tot just un mes i dos dies per a la data prevista de sortida: salparan el diumenge 7 d’octubre al migdia del port guixolenc. Però encara els queda feina per enllestir els preparatius, com ara una revisió a fons dels mecanismes del timó –una peça cabdal per no tenir disgustos al mig de l’oceà–. La data de retorn, en canvi, és més incerta, ja que preveuen invertir-hi entre tres i quatre anys. El vent ho dirà.

Soler explica que fa un any que van decidir-se a fer el viatge de les seves vides. I Ferrer recorda la progressió de les aventures: “Amb l’Òscar ens vam conèixer aquí, al club, i després de diferents reptes senzills, com ara tota una nit navegant, al matí ens vam proposar travessar per primer cop l’Atlàntic, el 2015, però cada cop teníem ganes de fer més coses.” Han aprofitat els darrers mesos per treballar fort i estalviar, alhora que tots dos han acabat els estudis –Ferrer, d’arquitectura i Soler, comptabilitat i finances– per deixar com a mínim encarades les sortides professionals a la tornada.

Un veler del 1977 i 12 metres

Per dissenyar la travessa, el primer pas va ser trobar l’embarcació adient al repte i al pressupost, i es van decantar per un vell veler ketch fabricat a Barcelona el 1977. Fa 12 metres d’eslora i té doble vela. Van estar-se mesos buscant fins que va aparèixer l’oportunitat: després de pertànyer a diversos amos el van poder adquirir a bon preu a Castelló, des d’on el van traslladar cap a Sant Feliu. Aquí l’han preparat amb els estris i equipament necessaris per a la travessa, com ara un aerogenerador i plaques solars per carregar les bateries que equiparan. L’altre repte de l’aventura és fer servir el motor el mínim d’hores possible, per estalviar emissions i, evidentment, la gran despesa del combustible. Però cal anar proveïts per carregar bateries en cas d’emergència i continuar cuinant i fent anar la resta d’equipament electrònic. Agraeixen els patrocinis del club –en el 60è aniversari–, la ciutat i el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona –pel fet de dur el nom del municipi i la Costa Brava arreu del globus–. I dissabte, en una festa que durarà tota la tarda a El Tinglado i oberta al públic, explicaran tots els detalls de l’aventura i miraran de recollir fons, amb la venda de begudes i samarretes.

Pel que fa a la formació, han aprofundit en primers auxilis, que ja en sabien, però ara també han après a suturar ferides, enguixar extremitats o posar injeccions. També han perdut una mica el respecte a les feines de mecànica i –no menys important– han conviscut un any i mig junts, per assegurar-se que el dia a dia sols a bord funcionarà. Assignatura pendent: la pesca, però prometen espavilar-se.

Les etapes més crítiques seran travessar l’Atlàntic, aquesta tardor durant la temporada dels alisis, entre Cap Verd i la Martinica o les Antilles franceses –uns 20 dies– i, posteriorment, la primavera de l’any vinent, el Pacífic, superat el canal de Panamà, les Galápagos i fins a la Polinèsia –cinc setmanes més– cap a Nova Zelanda. Tot plegat, intentant esquivar les temporades crítiques d’huracans i tifons. Pel camí, allargaran estades per conèixer altres cultures i treballar per mantenir una aventura que no fa gaire gràcia a les famílies. Però que es prenen amb filosofia: hi ha més víctimes mortals circulant en cotxe o moto per carretera o ciutat.

08.09
dissabte
a la tarda faran una festa a El Tinglado del port de Sant Feliu per explicar els detalls de la travessa i recollir fons per sufragar les despeses: menjar, combustible, taxes portuàries, reparacions i telecomunicacions. El telèfon satèl·lit és imprescindible en cas d’emergència, però no surt gens barat.
07.10
el primer diumenge
d’octubre preveuen salpar de Sant Feliu de Guíxols al migdia.
La ruta
Preveuen arrencar de manera relaxada cap a Menorca, per rodar el dispositiu i preparar el camí cap a l’estret de Gibraltar i les Canàries. D’allà aniran cap al Cap Verd, una zona propícia a prop de l’Equador per saltar l’Atlàntic cap al Carib. Travessat el canal de Panamà, aniran cap a la Polinèsia, Fiji, Nova Zelanda, Papua, Madagascar i Sud-àfrica fins al cap de Bona Esperança. I d’allà pensen tornar a superar l’Atlàntic i fer el camí de retorn.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona