Societat

Centre de noves oportunitats per a 270 joves gironins

Un programa adreçat a nois i noies d’entre 16 i 24 anys els ajuda a retornar al món educatiu o inserir-se al laboral

Reben orientació, formació i acompanyament tutoritzat

La Generalitat destina 2,6 milions al centre gironí entre el 2018 i el 2020

“Ingerint il·lusions.” És un dels lemes principals del Centre de Noves Oportunitats (CNO) de Girona, impulsat de manera conjunta per la Fundació Oscobe i la Fundació Intermedia. Actualment, 116 joves de la demarcació estan duent a terme un programa que gestionen aquestes dues entitats, mitjançant el qual se’ls ajuda a retornar al sistema educatiu o bé a introduir-se en el món laboral. Va adreçat a nois i noies d’entre 16 i 24 anys. A les comarques gironines s’ofereixen fins a 270 places en aquesta segona edició –que ja està en marxa– i el període d’inscripció estarà obert fins al 30 de juny del 2019. Cal destacar, però, que aquest termini per apuntar-se s’ampliarà al 31 de desembre de l’any vinent en casos concrets. Tindran la possibilitat d’inscriure’s fins a la segona data els joves amb més dificultats, els que requereixin adaptacions curriculars, els que hi arribin derivats de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) o joves migrats sense referents familiars.

Desbloqueig interior

Diversos dels participants en el programa del CNO parteixen d’una circumstància similar. Van abandonar els estudis de manera prematura i es troben a vegades amb el hàndicap que no tenen la formació professional que se’ls sol·licita per aspirar a determinades feines. Recorren al programa de Noves Oportunitats perquè solen sentir un alt grau d’incertesa, ja que no saben si tornar a les aules o seguir un procés d’inserció laboral. Per esvair els dubtes i encaminar-los cap allà on realment es volen dirigir, els professionals que els atenen combinen diferents accions. Algunes són l’apoderament per tal que recuperin l’autoestima i l’autoconfiança i afrontin el seu procés de manera més optimista i positiva; coaching ocupacional per definir els seus reptes professionals i vitals; acompanyament personalitzat a través de tutorització i mentoria; la gestió emocional; el desenvolupament dels seus punts forts i ajuda en l’elecció del pla que s’ajusti més a les seves necessitats. Un dels itineraris es basa en el retorn al sistema educatiu reglat i l’altre, en la formació i inserció laboral.

A Catalunya hi ha vuit CNO (el de la demarcació tindrà nou punts d’actuació, amb tècnics, a Olot, Figueres, Banyoles, la Bisbal d’Empordà, Santa Coloma de Farners, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Blanes i la capital gironina). El programa Noves Oportunitats neix des de l’àrea d’Ocupació Juvenil del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

La primera edició del programa va comprendre el període 2015-2017. A la demarcació de Girona hi van participar aleshores 429 joves, es van formular 191 contractes laborals, en 34 dels casos hi va haver un retorn al sistema educatiu, es va disposar de 94 empreses i de 51 entitats socials col·laboradores respectivament, i es van efectuar 145 accions en empreses, com ara visites, pràctiques, tastets d’oficis o mentoria.

Ensenyaments recíprocs

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, i la directora territorial del departament a Girona, Marta Casacuberta, van visitar ahir les instal·lacions de Start, centre de noves oportunitats, al carrer Pare Coll de Girona. El conseller va qualificar d’exemplar la feina que s’hi fa: “Un dels puntals és que no són els joves els que s’adapten a les necessitats de l’administració, sinó a la inversa.”

El Homrani i Casacuberta van fer una trobada amb una quarantena de nois i noies inscrits al centre. El conseller els va comentar que el nom del programa, segons el seu parer, és “erroni”: “En el fons, sou tots vosaltres els que ens doneu una nova oportunitat als altres!” Així mateix, va preguntar-los com els anava, si estaven satisfets, si tenien queixes, i els va animar a seguir el camí emprès per poder emancipar-se i tenir més llibertat d’acció. Els joves van afirmar que estaven molt contents i que els estava servint per trobar quina branca professional o acadèmica els agrada de veritat.

A banda, el conseller també va visitar ahir la fundació tutelar Support. Des de l’1 de gener fins al 31 de juliol, l’entitat ha arribat a una xifra rècord de creixement, ja que atén gairebé quatre casos nous per setmana. El director de la fundació, Josep Maria Solé, va especificar que acompanyen prop de mil persones: “Els orientem i donem suport en la presa de decisions, promovent la seva autonomia i la inclusió social, sense rebutjar cap cas per complex que sigui”.

LES FRASES

El projecte capacita professionalment i permet vincular els joves a l’entorn comunitari
Chakir el Homrani
Conseller de treball, afers socials i famílies de la generalitat
S’aconsegueixen canvis interiors en els nois i noies perquè se’ls atén de manera molt personalitzada
Salvador Ferran
president de la fundació oscobe
El període d’inscripció en aquesta segona edició estarà obert fins al 30 de juny del 2019
Anna Nouguet
directora del cno situat al carrer pare coll de girona

Perspectives, horitzons més clars i canvis de rutina

G. P

“M’ha permès canviar de vida. De no fer res a tenir una rutina i una idea clara del que vull.” Importants dosis d’entusiasme es desprenien ahir de les paraules de l’Aron durant el balanç que feia del seu pas pel programa de Noves Oportunitats. Una amiga li va aconsellar que s’hi apuntés, ell així ho va fer i assegura que, a partir d’aleshores, ha notat “un abans i un després” i li ha canviat tot “de la nit al dia”. Explica que li ha permès formar-se en cuina; està treballant actualment en un establiment de menjar ràpid de la zona dels Maristes de Girona i, fins i tot, ha adquirit uns hàbits més saludables.

Aquesta bona experiència també és la que n’està extraient la Fatoumata, que té 17 anys i s’ha apuntat a la segona edició del programa. Comenta que, durant la fase inicial, una part important és el fet de “conèixer-nos entre els companys, situar-nos, compartir experiències, veure quines coses tenim en comú i plantejar què volem fer. Per exemple treure’s l’ESO, realitzar cicles curts o més llargs”. En el seu cas va completar l’ESO i es vol centrar en el ram de l’hostaleria. Un esperit de convicció que comparteix amb l’Aroa, que va deixar l’institut i ara està segura que vol fer un programa de formació i inserció de perruqueria i estètica.

Pel que fa a la Dalia, es plantejava en un principi si treballar o estudiar: “Al final vaig decidir combinar-ho. Treballo els caps de setmana d’auxiliar de seguretat i estudio un cicle d’integració social.” Hi afegeix que haver-se inscrit al CNO li ha anat molt bé tant mentalment com laboralment: “Vull fer les coses quan toca. La tutora m’ha ajudat a resoldre conflictes amb mi mateixa, saber qui era i cap a on em pretenc encaminar.” Ho té també ben clar un seu company que sempre s’ha dedicat a l’hostaleria i vol “sortir d’aquest món”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres