Societat

El ‘Florence’ nega les Carolines

El pas de la tempesta tropical per la costa est dels EUA deixa almenys cinc morts i prop d’un milió de persones sense llum

Màxima alerta per les inundacions del cicló, que avança molt lentament

Trump declara l’estat de “zona de desastre” i la setmana entrant visitarà els afectats

Les pluges incessants i l’augment de les marees provocades pel pas de la tempesta tropical Florence han negat Carolina del Nord i Carolina del Sud, els dos estats dels EUA directament afectats per un cicló que es preveu que sigui devastador.

Ahir, les autoritats van mantenir en cinc les víctimes mortals per a causa de la tempesta, tot i que diversos mitjans elevaven la xifra a set.Més de 950.000 persones dels dos estats van despertar-se ahir sense subministrament elèctric i més de 22.000 persones es refugiaven en albergs. L’alcalde de New Bern (Carolina del Nord), una de les ciutats més damnificades de prop de 30.000 habitants, quantificava en 4.200 les llars amb algun tipus de dany. En aquesta població, més de 400 persones van ser rescatades, però més d’un centenar encara estaven dins de casa, atrapades per l’aigua, a l’espera dels equips d’emergència. Tot i que la tempesta ha d’anar afeblint-se les pròximes hores, mentre baixa a Carolina del Sud endins i just abans d’enfilar cap al nord del país, es manté l’alerta màxima.

Els auguris no són propicis. El governador de Carolina del Nord, Roy Cooper, va avisar als seus conciutadans que la “bèstia no convidada” del Florence encara es mantindrà durant moltes hores al sud-est dels EUA. “És probable que no hi hagi cap comtat ni cap persona que no estigui afectada d’alguna manera per aquesta tempesta tan massiva i violenta”, es lamentava.

Avanç a 3 km/h

I és que la tempesta avança a una velocitat mínima, gairebé estàtica (no arriba als 3 km per hora, més lent que la mitjana del caminar dels humans), cosa que provoca intenses pluges durant hores. Carolina del Nord ja ha superat el seu rècord de precipitació.

Algunes zones es despertaven amb més de mig metre d’aigua de pluja, que, combinada amb l’augment de les marees, el desbordament de rius i el desplaçament de l’oceà terra endins, va provocar i provocarà “inundacions catastròfiques”. Segons el Centre Nacional d’Huracans dels EUA, el Florence podrà deixar fins a un metre d’aigua només en pluges, especialment a la part sud-est de la costa de Carolina del Nord i a la part nord de Carolina del Sud. Més de 10 milions de persones es veuran afectades.

Les autoritats insisteixen que no se circuli per les carreteres ni es tingui pressa per tornar a casa, i que només es truqui als serveis d’emergència en casos de vida o mort. Més de 7.500 soldats de la Guàrdia Nacional estan treballant per accelerar els rescats de gent atrapada als seus domicilis.

El president Donald Trump va declarar Carolina del Nord “zona de desastre”, i s’espera que faci el mateix amb Carolina del Sud si les previsions d’impacte i destrucció es compleixen. La Casa Blanca va anunciar que la pròxima setmana el mandatari visitarà l’àrea per analitzar els desperfectes, consolar els afectats i felicitar personalment els equips de rescat.

LES XIFRES

950.000
nord-americans
han quedat sense subministrament elèctric a causa del pas del ‘Florence’.
22.000
persones
estan refugiades en albergs en espera que passi la tempesta tropical per la costa est dels EUA.

Una desena de víctimes pel ‘Mangkhut’ a les Filipines

El tifó Mangkhut, el pitjor que ha afectat les Filipines en un lustre, va deixar ahir un rastre de devastació en passar pel nord del país: una desena de morts i desapareguts, tot i que és possible que aquesta xifra augmenti, ja que les zones afectades per les pluges i els vents més forts són muntanyoses i de difícil accés.

Entre les víctimes mortals hi ha dues treballadores dels serveis d’emergències a causa dels esllavissaments de terres provocats per les inundacions. El balneari turístic de Baguio, que ha quedat del tot aïllat, és un dels punts on es van registrar més morts, de moment n’hi ha cinc, però es tem que encara puguin ser-ne més.

Arbres i pals de la llum caiguts, carreteres tallades i habitatges precaris destruïts formen part del balanç del pas del tifó per l’illa de Luzón, al nord del país asiàtic.

Ahir, el Mangkhut arrossegava vents de fins a 305 km/h, pluges torrencials i onades de fins a sis metres. Un cop abandonades les Filipines, el tifó va cap a Hong Kong.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona