Societat

Ruscalleda aposta perquè la dona es vindiqui a la cuina

La xef del restaurant Sant Pau participa en un debat de la càtedra de gastronomia de la UdG en què es detecten canvis en els rols femenins en la gastronomia tot i que la societat no els facilita

El 13% dels restaurants amb estrelles Michelin a Catalunya tenen dones xefs al capdavant, mentre que el 55% de les graduades a les escoles de cuina i hostaleria són dones. Les xifres, aportades pel director del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau, a l’inici de la taula rodona sobre el paper de la dona a la gastronomia, organitzat per la càtedra de gastronomia de la UdG, realitzat ahir al migdia a La Mercè, il·lustren una realitat que està supeditada, com en altres professions d’exigència, a uns horaris que impedeixen la conciliació familiar i la consecució d’un “èxit” que molts cops la dona no persegueix per “actitud”. Així, la xef del restaurant Sant Pau, amb tres estrelles Michelin, Carme Ruscalleda, va reivindicar el paper de la dona als fogons i la seva excel·lència, tot recordant que “en clau d’èxit, continua sent una raresa que sigui una dona”. També va donar valor, en positiu, a aquesta “sensibilitat femenina” i ho va exemplificar amb arrossos i samfaines. La sommelier del Celler de Can Roca i millor professional del 2017, Audrey Doré, va rebatre que “s’estan diluint pel que fa a vins per a homes i per a dones” i ho va atribuir a una qüestió generacional. “Som menys competitives i pensem més en l’equip i no en ser davant”, van coincidir Diade Dodd, presidenta i cofundadora de l’ IGCAT, i Audrey Doré. També referint-se als tòpics sobre sensibilitat, l’arquitecta Natali Canas ho va exportar al món del disseny. Per la seva banda, la periodista Tana Collados va destacar que, si bé es detecten canvis, la societat i les empreses no ho faciliten. “La predisposició social és que l’home triomfi i, si les dones som ambicioses, està mal vist”.

LA XIFRA

13%
dels restaurants
amb estrelles Michelin a Catalunya tenen xefs dones al capdavant.

LES FRASES

Hi ha una sensibilitat femenina a la cuina; un arròs més lleuger i delicat o un arròs difícil de digerir
Carme Ruscalleda
XEF
La societat no ens ho facilita. Ens els llocs de poder hi falten dones; les empreses s’han d’adaptar
Tana Collados
PERIODISTA
S’estan diluint els tòpics en els vins per a homes o per a dones; és una qüestió generacional
Audrey Doré
SOMMELIER DEL CELLER DE CAN ROCA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt