Societat

L’embassament de Riudecanyes i la Sagrada Família, objectius gihadistes

El jutge processa Driss Oukabir i Mohamed Houli per integració a grup terrorista, fabricació d’explosius i temptativa d’estralls

Said Ben Iazza, com a col·laborador

El jutge de l’Audiencia Nacional Fernando Andreu ha processat tres dels cinc sospitosos de formar part d’una cèl·lula gihadista que volia atemptar contra llocs emblemàtics de Catalunya i l’Estat espanyol, juntament amb set homicides que van matar setze persones en l’atropellament de la Rambla de Barcelona i al passeig marítim Cambrils, el 17 i 18 d’agost del 2017. El magistrat no fa referència a connexions internacionals d’aquest grup, format per joves marroquins i veïns de Ripoll, que van ser “adoctrinats en el radicalisme gihadista” per l’imam Abdelbaki es-Satty”, mort en l’explosió del xalet d’Alcanar, on fabricaven el TATP, la nit del 16 d’agost.

Així, en la resolució, coneguda ahir, el jutge processa Driss Oukabir –que va llogar la furgoneta assassina conduïda per Younes Abouyaaqoub i que dos testimonis el situen a Alcanar– i Mohamed Houli Chemlal –supervivent en l’explosió d’Alcanar– pels delictes de formar part d’una organització terrorista (castigat amb penes de 6 a 14 anys de presó), de fabricació i tinença d’explosius (de 8 a 15 anys) i de temptativa d’estralls (de 10 a 15 anys). El tercer processat és Said Ben Iazza –el jove de Vinaròs que va deixar al grup la furgoneta per transportar el material per fer explosius i que l’ubicació del seu mòbil també el situa un dia a Alcanar–, a qui el jutge processa com a col·laborador de grup terrorista, penat d’entre 5 a 10 anys de presó. Tots tres estan en presó preventiva. El jutge descarta del grup gihadista el titular d’un locutori Salh El Karib, que va ser detingut, i també Mohamed Aallà, titular de l’A3 que conduïa un dels seus dos germans morts.

El magistrat defineix l’estructura de la cèl·lula, encapçalada per l’imam, i en un “segon graó” hi havia Mohamed Hichamy, Youssef Aallà i Younes Abouyaaqoub. Dris Oukabir era “una baula intermèdia per ajudar el grup”, i es recull que el seu germà petit, Moussa, li va recriminar per Facebook el dia abans dels atemptats que es fes enrere. Al final, s’ajuntarien els germans petits, la majoria menors d’edat, primer a resar i després per cometre accions violentes. Així s’integren Omar Hichamy, el seu amic Houli, Moussa Oukabir, Said Aallà i Houssaine Abouyaaqoub.

En el relat dels fets, el magistrat recull que Houli Chemlal va confessar que passat el Ramadà del 2016, els grans reuneixen tot el grup en un parc de Ripoll i els revelen que volen “enderrocar amb explosius la Sagrada Família”, i a partir d’aquí el grup fa pinya en el seu objectiu violent. El magistrat també situa el maig del 2017 com l’inici de la cerca de material per fabricar explosius (van aconseguir uns 500 quilos de TAPTT, 19 granades i una jaqueta bombe) i de llocs emblemàtics per atemptar. “L’imam els va convèncer a lluitar contra els seus enemics, és a dir, tot el món occidental”, sosté el jutge. En el disc dur d’una tauleta de l’imam hi ha cerques de com fer explosius i també de Port Aventura, la plaça Catalunya, la Torre Agbar, l’embassament de Riudecanyes (219 cops), l’Alhambra de Granada (109 cops) o de l’Audiencia Nacional (125 cops).

En saber de l’explosió d’Alcanar, Mohamed Hichamy i Younes Abouyaaqoub, que anaven en sengles furgonetes a Alcanar, es troben en una àrea de serveis i canvien els plans: el primer es reuneix amb el grup de menors per atemptar a Cambrils i el segon torna cap Barcelona a matar. Pel que fa als ferits, el jutge recull a Alcanar: setze veïns, onze mossos i dos bombers. A Barcelona: 128, a banda dels que han aportat informes per alteracions de salut, indica. I a Cambrils: onze.

LES XIFRES

104
cerques de l’Alhambra
de Granada hi ha a l’ordinador del grup. De l’embassament de Riudecanyes, 219.

LA DATA

15
anys de presó
és el màxim per fabricació d’explosius i temptativa d’estralls, i 14 per pertinença a grup terrorista.
2016
Els joves de Ripoll
es van reunir en un parc, passat el Ramadà, i van acordar “enderrocar” la Sagrada Família.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona