Societat

Figueres ja pot encarregar l’obra a la casa natal de Dalí

La Diputació dobla l’aportació de l’Estat i assegura el finançament de la primera fase

L’Ajuntament iniciarà els tràmits per a la licitació abans de final d’any

Marta Felip: “És la primera subvenció real que permet iniciar el projecte”

El propietari des del 1994 de l’edifici on hi ha la casa natal de Salvador Dalí, l’Ajuntament de Figueres, es veu amb cor finalment d’iniciar la primera fase de les obres de rehabilitació, en assegurar-se l’aportació de 500.000 euros de subvenció de la Diputació de Girona. Aquest finançament es va certificar ahir i el president Miquel Noguer ho va ratificar públicament en una roda de premsa feta a l’edifici que s’ha de rehabilitar del carrer Narcís Monturiol de Figueres. “Ara sí”, va repetir tres cops l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, conscient que el projecte de rehabilitació s’ha mogut fins ara més en el món de les voluntats que en l’univers palpable de les realitats. “Aquesta és la primera subvenció real que serveix per engegar el projecte de reforma integral de la casa natal de Salvador Dalí”, va afirmar Felip, que va recuperar l’auguri fet fa uns mesos en un acte a Barcelona quan va marcar l’any 2020 com aquell en què l’obertura de la casa natal “serà una realitat”.

El president de la Diputació, Miquel Noguer, va confirmar que l’organisme que presideix assegurarà a través d’una modificació de crèdit 250.000 euros de subvenció amb càrrec al pressupost del 2018 i 250.000 euros amb càrrec a l’exercici 2019. Aquesta subvenció suposa gairebé la meitat del cost calculat de la primera fase de rehabilitació del projecte i dobla l’aportació del govern de l’Estat que, després de prometre inicialment 500.000 euros, va habilitar una partida de 250.000 euros en l’exercici del 2017 i que va traspassar al 2018 en no haver-se iniciat el procés de licitació de les obres abans del 31 de desembre del 2017.

En assegurar-se ara ja gairebé tres quartes parts del pressupost de la primera fase gràcies al vistiplau de la Diputació, l’alcaldessa de Figueres va comprometre’s ahir a aprovar l’inici del procés de licitació de les obres abans de final d’any per tal que es pugui disposar dels 250.000 euros inclosos en el pressupost del govern espanyol del 2018.

Conscient també que, respecte a la casa natal de Salvador Dalí, fins ara hi ha hagut més promeses que realitats, el president de la Diputació assegurava també que, amb l’anunci d’ahir, no es feien “volar coloms”. “Això és sol·licitud, atorgament, fer obres, portar certificacions i cobrar”, afirmava Noguer.

Noguer manifestava que, al seu parer, la iniciativa guanyava sentit en l’any 2018, el del turisme cultural: “La Diputació de Girona ha apostat per la Casa Pastors a Girona, pel Museu Thyssen a Sant Feliu de Guíxols i ara per la casa natal de Salvador Dalí a Figueres.”

Tot recordant que les obres que es podran afrontar ara només són una part del projecte de rehabilitació, Noguer va animar d’altres institucions a apuntar-se a continuar finançant la reforma de l’espai. “Esperem que s’hi sumi alguna administració més perquè la restauració pugui ser plena”, confiava .

LES XIFRES

1,167
milions d’euros .
La xifra d’1.167.881 euros és la del cost calculat per executar la primera fase.
750.000
euros.
Aquesta és la subvenció de què disposa l’Ajuntament per completar la primera fase.

“Espai d’interpretació del personatge Salvador Dalí”

El director del Museu de l’Empordà Eduard Bech, responsable també de tot el referent a la casa natal de Dalí, va explicar que es vol fer de l’edifici “un espai d’interpretació” del personatge. “Aquest –va explicar– ha de ser un espai per conèixer tota la vida de Dalí, no només els anys que va viure aquí sinó per conèixer les mil cares de Salvador Dalí.”

Ara mateix s’està en procés de redacció del projecte museològic que es transformarà més endavant en projecte museogràfic i executiu. Aquestes feines estan a mans d’una empresa, Artext, amb Jordi Pardo al capdavant que hi treballa.

“Aquesta empresa especialitzada a museïtzar espais d’aquest tipus farà el projecte per definir què hi ha d’haver i com s’ha d’exposar”, descriu Eduard Bech. Ara s’està creant una comissió d’experts que ajudarà a completar el projecte. Felip va afirmar que s’elabora tot “basant-se en els continguts de la memòria feta per Mariona Seguranyes”. En el comitè d’experts hi ha Josep Playà, Jaume Santaló, Laura Cornejo, Víctor Fernández i Joan Cuscó. Tot i això, Eduard Bech va admetre que a hores d’ara, aquesta comissió no està encara completa. El mes passat, l’Ajuntament va aprovar en un ple la creació d’una partida de 10.000 euros que servirà per compensar despeses dels membres de la comissió d’experts. Per altra banda, l’alcaldessa Felip va admetre que, de moment, la Fundació Gala Dalí es manté a l’expectativa. “Deixa que sigui una iniciativa municipal i de la Generalitat. Més endavant decidirà què fa.”

Coberta, planta baixa i entresol, a la primera fase de 16 mesos de feina

Joan Puntí

L’any passat es va partir en dos el projecte de restauració de l’edifici de la casa natal de Dalí per tal de fer possible l’admissió de la subvenció i tenyir la voluntat de realisme. El projecte en la seva totalitat té un cost calculat de 2.511.518 euros i una mica menys de la meitat, 1.167.881 euros, estaran destinats a la primera fase, que és la que ara sembla disposat a afrontar l’Ajuntament de Figueres.

En aquesta primera part de l’execució de l’obra està previst que es facin actuacions d’enderroc i desmuntatge, de reforç estructural que abasta la totalitat de l’edifici, treballs de reconstrucció de la coberta i els tancaments de la planta sota coberta així com unes actuacions mínimes en el vestíbul d’entrada. En el projecte es preveu que els treballs s’allarguin uns 16 mesos.

El primer de tot és iniciar els tràmits per a la contractació. Marta Felip, l’alcaldessa de Figueres, creu que són a temps d’iniciar-los abans de final d’any. “Ara arrencarem la contractació de l’obra que és un acord de ple: plec de clàusules, informacions públiques. Una adjudicació almenys portarà tres mesos”, admetia. Felip es va llançar a parlar de tenir la casa natal a punt d’obrir per a l’any 2020. Sembla tot plegat molt just. Ella admet que després de completada la primera fase “es valorarà si val la pena d’obrir o no” amb la meitat del projecte completat.

Fruit d’un acord de pressupost amb els exregidors d’Unió, l’Ajuntament va incloure una partida de 200.000 euros en la previsió d’aquest 2018 per iniciar els treballs per comprar la casa de joventut de Salvador Dalí, uns cent metres més cap a la plaça de la Palmera respecte a la casa natal.

Felip va explicar que ja s’ha encarregar una taxació de l’habitatge, la casa Roger, on el geni va passar part de la seva joventut i on va pintar alguns dels seus quadres més importants. Felip va insistir ahir que ara mateix “tots els esforços” se centren a fer realitat la museïtzació de la casa natal. “La voluntat és que més endavant es pugui comprar aquest pis i crear una mena d’illa dedicada a Dalí”, va afirmar. L’alcaldessa va admetre que “l’interés hi és”, però que a hores d’ara tenen posada tota l’energia en el projecte de la casa natal. “Anem a un altre ritme”, va admetre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona