Societat

Record als presos polítics en els pessebres d’enguany

L’empresa gironina Caganer.com és fidel a la seva tradició d’encaixar l’actualitat en la figura més nostrada

També es pot triar entre el llaç groc i un jutge, i hi debuten Torra i Torrent

Els responsables de l’empresa Caganer.com, amb seu a Torroella de Montgrí, se les enginyen any rere any per condensar l’actualitat en noves figures que amplien la dimensió del personatge més nostrat del pessebre, dins i fora de les nostres fronteres. L’actualitat política ha estat un valor segur en els últims anys de procés. Però enguany, després que l’any passat ja apostessin per les figures dels primers presos polítics, personificades en els dos Jordis, han ampliat l’homenatge a la resta d’empresonats, a banda del llaç groc, que pren el relleu al Piuet com a candidat a ser el caganer de la temporada.

Entre les novetats polítiques, no hi falten tampoc el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent. Pedro Sánchez s’ha sotmès també a un remodelatge, i també s’estrenen en el catàleg altres líders polítics catalans, com ara Inés Arrimadas i Miquel Iceta. En el cas dels presos, però, han fet un esforç per tenir a punt les figures de Carme Forcadell, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull. Oriol Junqueras ja figurava en la llista de referències. Finalment, hi ha el cas d’una presa especialment pròxima, Dolors Bassa, perquè és torroellenca i pel fet que està empresonada al penal figuerenc del Puig de les Basses, on diversos reclusos col·laboren amb l’empresa des de fa anys pintant figures de manera voluntària. Sergi Alòs, un dels germans responsables de Caganer.com, explica que van presentar l’esbós de la figura a l’exconsellera i que els va fer arribar com voldria que fos representada: amb una jaqueta ben llampant de colors i sense deixar de banda el llaç groc a la solapa. Per a qui prefereixi l’estament judicial en el rol del caganer, l’empresa no s’ha atrevit amb cap nom en concret. Hi ha ball de noms i baixes constants en les jurisdiccions sobre el cas. La solució de mínims és la figura d’un jutge amb toga, birret i punyets, que fa el fet però que, de retruc, tampoc ferirà sensibilitats.

Són només algunes de la cinquantena de novetats que s’afegeixen a una llista històrica que, des dels inicis de l’empresa, el 1992, ja disposa de cinc centenars de motlles amb diferents personatges. Alòs calcula que cada any elaboren unes 60.000 figures i que en comercialitzen aproximadament la meitat, en diverses fires de Nadal –Barcelona, Sabadell i Espinelves–, també en la torroellenca de Sant Andreu, i a través de la botiga virtual.

LA XIFRA

60.000
caganers
elabora cada temporada l’empresa, sobre una base de 500 referències i amb una cinquantena de novetats aquest Nadal.

Caballé i l’‘star-system’ s’imposen al món del futbol

El món del futbol havia estat un dels filons de l’empresa anys enrere. De fet, el caganer de Leo Messi continua sent un dels valors segurs, i es manté en el top ten de vendes. Però els anys del dream team de Guardiola han passat i ara tot és més líquid: els darrers fitxatges no superen el pes de les estrelles consolidades o retirades i, en el cas dels entrenadors, tot i que potser el caganer de Lopetegui hauria pogut funcionar força bé aquest any per la conjuntura, tindrien el risc que fos un motlle d’escàs valor amb vista a l’any següent.

L’empresa, però, té un altre segment a explotar amb més recorregut: el de l’star-system. Enguany han estat prou ràpids per enllestir la figura de la soprano Montserrat Caballé en un temps rècord, un homenatge atemporal que podria casar amb la referència que ja tenien en estoc de Freddie Mercury. Entre les novetats, també hi ha una altra baixa il·lustre del món de la música, David Bowie, que rivalitzarà amb altres figures noves i mítiques com ara E.T., Jack Sparrow i Han Solo. En l’esfera internacional, per respondre a la demanda d’estrangers que busquen souvenirs, i després de l’èxit assolit amb les figures de Barack Obama i Donald Trump, que van batre rècords de vendes en el passat, aquest any han presentat el president de la Xina, Xi Jinping, i el del Japó, Shinzo Abe, així com la premier britànica, Theresa May.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona