Societat

La TMTR es reformula: qui més contamina, més paga

Es paga dins del rebut de l’aigua, i, tot i ser força desconeguda per a la població, té un paper important ja que cobreix gran part de la prestació del servei de tractament de residus procedents dels domicilis i dels comerços

La Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR), que gestiona l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), serveix per cobrir bona part de les despeses que comporta la gestió sostenible dels residus municipals.

Què és la TMTR?

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, recorda que la TMTR cobreix la prestació del servei de tractament de residus generats als domicilis particulars i comerços de l’àrea metropolitana. “Els més de 400 kg d’escombraries que generem cada un de nosaltres a l’any requereixen una potent estructura per gestionar-los eficientment, obtenir recursos a través del reciclatge i reduir els impactes ambientals; per això es requereix un gran nombre de persones, recursos i equipaments.” El 2017, la ciutadania metropolitana va generar 447 kg de residus per persona; un total d’1,4 milions de tones, amb un cost de gestió de 153 milions d’euros. La infraestructura que gestiona l’AMB permet donar tractament al gairebé milió i mig de tones de residus que es produeixen anualment convertint la matèria orgànica en energia i fertilitzant, o reciclant materials com els residus de metall, plàstic, paper / cartró i vidre.

Com es paga?

L’import de la TMTR se suma a la factura de l’aigua en els 36 municipis de l’àrea metropolitana, però és, encara, desconegut per una part important de la ciutadania. Els imports que paguen els contribuents varien en funció de l’índex de recollida selectiva de cada municipi. Els municipis que tenen millors nivells de recollida selectiva poden arribar a pagar entre 20 i 30 euros anuals per llar, mentre que els que tenen pitjors nivells superen els 60 euros per llar. Actualment, la mitjana a l’àrea metropolitana se situa en el 34%, i de cara al 2020 la UE exigeix arribar a la xifra del 50% de reciclatge sobre els residus generats.

La taxa, que es paga de forma fraccionada, la paguen tant els domicilis particulars com les activitats econòmiques, amb barems de càlcul diferents.

Actualment, dins de la metròpoli, 1.200.000 domicilis i 150.000 activitats econòmiques del territori paguen la TMTR al rebut de l’aigua.

Una pregunta freqüent de la ciutadania és: “Si ja estic pagant una taxa per la recollida de les escombraries, no és suficient? Per què he de separar els residus en origen?”

La resposta és que el tractament de residus de diferents fraccions barrejades resulta molt més car que el dels residus correctament separats. D’altra banda, els imports recaptats només fan front a una part dels costos totals que té la gestió dels residus. Concretament, la TMTR cobreix aproximadament el 85% d’aquest import.

Si milloren els nivells de recollida selectiva, a més, se simplifica la tasca que es porta a terme a les instal·lacions de tractament i els productes que se n’obtenen (com ara el compost, a partir de la matèria orgànica) són d’una qualitat molt superior, i tenen més usos posteriors.

El tractament dels residus, a càrrec de l’AMB i finançat, en part, per la TMTR, inclou un llarg procés de selecció mecànica o manual dels residus, gestió per reciclar-los o compostar-los o, si no és possible, la seva compactació i emmagatzematge segur.

Són processos industrials que impliquen tècnics i instal·lacions específiques. Però també que reconverteixen els materials de rebuig en nous productes útils, energia elèctrica o fertilitzant. De manera que són crucials per minimitzar l’impacte dels residus que generem. I això és important, per a la nostra ciutat i el nostre planeta.

En els propers anys es preveu que els municipis metropolitans desplegaran sistemes de recollida de residus més individualitzats, de manera que es podrà ajustar la TMTR no als nivells de recollida selectiva de cada municipi sinó a la participació individual.

D’aquesta manera els ciutadans que més participin a la recollida selectiva pagaran menys que els que no separen els residus.

1.697
milions d’euros
És el pressupost per al 2018, que augmenta un 11% (172 milions) respecte de l’any anterior.
1.000
milions d’euros
és la part del pressupost que es destina a finançar el transport públic, en totes les seves formes.
684
milions d’euros
És el pressupost que gestiona directament la institució i que ha augmentat un 3,9%.
160
milions d’euros
És la partida pressupostària que es destina a la gestió de la recollida i tractament de residus.


[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT