Un camí que travessa el País Valencià

Aprofita l'antic traçat del ferrocarril que baixava mineral fins al Port de Sagunt

El territori valencià conserva una gran varietat d'espais d'elevat valor ambiental, cultural i paisatgístic, en els quals podem trobar una flora i una fauna caracteritzades per la riquesa i la diversitat.

Aquest caràcter polièdric del paisatge s'observa molt millor des del selló d'una bicicleta i amb la cadència i el ritme que l'afeccionat procura pedalant. És així com valora que les muntanyes són un element clau del món mediterrani. De fet, més del 50% de la superfície valenciana està per damunt dels 500 metres d'altitud i aproximadament el 22% supera els 800 metres, però en aquestes zones només hi viu el 5% de la població.

La ruta que es proposa conté una gran varietat d'espais de gran valor ambiental en els quals encara tenen un gran protagonisme els processos naturals. El relleu abundant imposa la compartimentació de l'espai i, per tant, una gran biodiversitat.

El paisatge cultural de les serres ha estat modelat, des de fa segles, pel treball tenaç que homes i dones han portat a terme per poder habitar el dur medi, i l'empremta del qual es pot observar en els bancals impressionants, les llargues vies pecuàries, els camins anònims, les hortes humils, les masies disperses, les ermites i els pobles que ocupen el cim de moles i turons.

A causa del perfil de la ruta i del desnivell existent entre la cota més alta i la que es troba arran de la mar, resulta recomanable fer aquesta via verda en sentit descendent i és per això que convé fer la pujada fins al punt més alt del perfil, amb Rodalies Renfe (C5) fins a Caudiel o Xèrica. Resulta recomanable consultar les condicions amb què poden viatjar les bicicletes al trens de rodalia, per tal d'evitar sorpreses de darrera hora.

Una vegada al punt d'origen, veiem que al municipi hi ha importants altures, la serra d'Espina, el Pico del Buitre (1.158 m), Las Palomas (1.155 m) o la Tejavana (1.074) en són bon exemple. També hi ha força paratges dignes de visitar, com ara la Torre del Molino, el parc de la Grieta, el barranc de Juésar o les pedreres de Gullirno a la serra de Caudiel.

Efectivament, ens trobem a la via verda d'Ojos Negros, també coneguda com a Via Minera; és una via verda que parteix de les antigues mines de ferro a la localitat d'Ojos Negros, a la demarcació de Terol, i finalitza una tramada, en Algímia d'Alfara, travessant les comarques del Camp de Morvedre i l'Alt Palància, al País Valencià, i Gúdar-Javalambre i Jiloca, a Aragó.

La ruta de 161 km és la via verda condicionada més llarga de l'Estat i és ideal per recórrer-la caminant, a cavall i especialment en bicicleta, a més proporciona un elevat grau d'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda pels escassos desnivells en algunes tramades.

Els túnels del traçat del que fou el ferrocarril miner de Serra Menera, continuen en el recorregut descendent que hem decidit optar i a pocs quilòmetres del punt de partença, discorrerem per un altiplà que ens permet observar magnífiques vistes panoràmiques amb conreus de secà, amb el parc natural de la Serra d'Espadà al fons.

Abans d'arribar a Xèrica, es travessa el túnel més llarg de tot el recorregut, amb 520 metres, que està il·luminat i no presenta cap dificultat.

Continuem descendint fins Navaixes i en el quilòmetre 15 del recorregut, ens sorprenen unes vistes magnífiques i un discórrer ben agradable entre pinedes. A poc a poc, ens acostem a l'abandonada estació de Sogorb, que es troba entre malesa i arbustos i a la vora hi ha una zona de descans.

Uns quilòmetres més avall (pocs, però) ens toparem el mirador de Sot de Ferrer, preludi del que més avant suposarà un canvi de paisatge en coincidència amb el salt de comarca.

Hem fet 34 quilòmetres i és en eixe moment que, a la vora de la via verda, ha canviat el conreu. Discorre la baixada cap a València per entre els primers horts de tarongers d'Alfara d'Algímia i d'Algímia d'Alfara. Fins ací podríem dir que ha acabat aquesta gran ruta, però encara podem continuar fins a València, en cas que agafem la direcció que ens ha de fer passar per Estivella, Albalat dels Tarongers, Gilet i Puçol, per poder enganxar la coneguda popularment com a «Via Xurra», a la pròxima localitat de Rafelbunyol. Tan sols ens resten per arribar a València 19 quilòmetres i el trànsit discorrerà pels nuclis urbans de la Tauladella, Roca Cuper, les hortes de Meliana, Almàssera i Alboraia, fins desembocar en tot un entramat de caminals rurals que ens enfilen cap a la gran urbs i que fan arribar fins l'estació del Metro d'Aragó, punt d'arribada en aquesta llarga jornada de descoberta.

FITXA DE LA RUTA

Mitjà de transport. Rodalies Renfe C5 fins a Caudiel
Dificultat. Mitjana-alta
Desnivell. 960 metres
Durada. 7 hores
Eixida. Caudiel
Arribada. València ciutat

DADES D'INTERÈS

La bici en el Metro de València. www.metrovalencia.es
Vies verdes. www.viasverdes.com
Paleta d'Ocres. www.paletaocres.com
Turisme de la Generalitat Valenciana. touristinfo.gva.es
Centre Excursionista de València. www.centroexcursionista.org
Via Verde Ojos Negros. www.ojosnegros.es.vg
Via Verde Ojos Negros. www.cuesta-arriba.es

Sogorb és història

És un municipi del País Valencià que es troba a la comarca de l'Alt Palància, de la qual és capital.

La presència humana a Sogorb està corroborada des de temps prehistòrics ja que les restes més antigues trobades en el turó de Sopeña situen un assentament humà entorn de l'any 1550 aC.

Hi ha molts i ben variats monuments a aquesta localitat; des de la coneguda Torre del Botxí, fins a la Catedral, l'ajuntament o antic Palau Ducal, el Castell de l'Estrella o la font dels 50 canons i el Museu Municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona