Societat

Patrimoni

Secrets al cementiri ganxó

El Museu d’Història local organitza avui el primer itinerari pel recinte, on a més d’Irla reposen altres personatges il·lustres

Hi han senyalitzat també llocs d’interès artístic

El cementiri de Sant Feliu de Guíxols, que data del 1833 i ja s’acosta al segon centenari, a més de ser un bon reflex de la història contemporània del municipi, amaga racons i detalls patrimonials que fins ara han passat desapercebuts a la majoria de veïns. Per donar-hi valor, i amb el convenciment que poden esdevenir una ala complementària a cel obert del Museu d’Història local, els responsables d’aquest equipament han endreçat la llista de noms i elements artístics d’interès, senyalitzats des d’aquesta tardor amb una quinzena de plafons informatius i textos de ressenya històrica en quatre llengües.

No hi falten els difunts il·lustres, començant pel més popular, el president de la Generalitat Josep Irla, que va morir a l’exili però va ser traslladat el 1981 a tocar de la sepultura del seu pare. La directora del Museu, Sílvia Alemany, recorda que fins ara no hi havia cap element que donés rellevància a l’enterrament, com també passava amb els d’altres personatges, com ara el sardanista Juli Garreta, el marquès de Robert –aristòcrata, banquer i diputat, a més d’un dels benefactors de l’hospital local–, el capità Narcís Massanas –el guixolenc més destacat durant la guerra del Francès– i Joan Casas –industrial i artífex de la construcció del carrilet fins a Girona.

Però, a banda dels protagonistes, la directora del museu hi afegeix que la informació contextualitza els elements d’interès artístic, com ara el paper de l’arquitecte modernista Puig i Cadafalch en el disseny del panteó de Casas, o les escultures de marbre de mestres com ara Venanci Vallmitjana, Josep Campeny o Rafael Atché. També s’interpreta el conjunt, on reposen restes de les víctimes locals de la Guerra Civil o els brigadistes internacionals i l’infermera Magdalena Girth, també morts en aquest període. I s’analitza el cementiri neutre, laic, on descansa la família d’Irla i altres lliurepensadors, maçons o anarquistes.

Visites guiades

Aquest migdia estrenaran la senyalització amb una visita guiada (11 h) en què han superat el màxim d’inscripcions, titulada El jardí melangiós en homenatge al capítol que Agustí Calvet, Gaziel va dedicar al cementiri ganxó. Alemany diu que en faran més, a banda de treballar per preparar recursos que permetin, amb un telèfon mòbil, completar el recorregut interpretat o les visites que ja han organitzat amb les escoles locals, que serveixen alhora perquè els alumnes més petits, poc avesats a sentir a parlar de la mort i els cementiris, perdin la por al recinte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt