Societat

La cavalcada de Girona tindrà per primer cop un rei de raça negra

La comitiva que l’acompanyarà, en canvi, continuarà pintant-se de color negre

La junta dels Manaies tria, com és tradicional, els tres personatges principals

Els Manaies de Girona, que organitzen la cavalcada de Reis a la ciutat, ja han triat els tres personatges principals que faran de Reis Mags d’Orient durant la cavalcada del 5 de gener. Per primer cop, a un d’aquests personatges no caldrà que el pintin perquè és de raça negra. La comitiva que l’acompanyarà, en canvi, sí que caldrà pintar-la. De fet, és el per primer any que hi ha hagut diversos candidats negres entre els vuit noms que participaven en la votació. La tria, que es va fer dilluns al vespre, es va anar fent per eliminació i valorant els mèrits de cada un dels candidats, fins que finalment en van quedar tres, entre ells un de raça negra. Segons concreta el president dels Manaies, Narcís Reixach, és molt probable que “la pressió mediàtica” hi hagi interferit d’alguna manera i hagi influït “en alguna votació parcial”. “És el primer any que teníem tres candidats de color, ningú fins ara s’havia presentat”, diu Reixach, que no trobaria just que sortís escollida una persona que només tingués el mèrit de ser de raça negra. “Cal que se segueixin uns criteris, que la junta de Manaies ha tingut en compte durant els 62 anys que n’és la responsable”, sosté el seu president. “Sabria greu per a les persones que els fa il·lusió, que sí que compleixen els criteris, però en canvi no fossin escollides perquè són blanques”, explica Narcís Reixach, que alerta que això pot provocar una discriminació a la inversa. És per això que ja avança que el criteri pot canviar l’any vinent, i que si es presenta una persona de trets orientals i compleix els requisits, pot ser escollida.

En tot cas, el president dels Manaies treu importància a la polèmica al·legant que “l’espectacle de la cavalcada dels Reis va dirigit als nanos, als infants, i no pas als adults”, afirma. “Els nens tan sols busquen que hi hagi fressa i xerinola”, hi afegeix. “Tota la vida que ho hem organitzat ha tingut l’esperit d’una representació, i hem de remarcar-ho”, assegura.

#BaltasarDeVeritat

La decisió va ser celebrada ahir des de la CUP-Crida per Girona. El regidor Lluc Salellas va piular a les xarxes socials: “Després d’anys de pressió col·lectiva s’ha aconseguit i és una bona notícia. Per cert, és només el rei i no pas tot el seguici. Queda feina.” De fet, aquestes xarxes socials s’havien emplenat en les darreres setmanes de missatges a través de la iniciativa popular #BaltasarDeVeritat.

LA FRASE

La pressió mediàtica hi ha interferit d’alguna manera i ha influït en alguna votació parcial
Narcís Reixach
president dels manaies

Mantindran els cavalls en la desfilada

El president dels Manaies, Narcís Reixach, va insistir ahir a aquest diari que malgrat la novetat de la introducció d’un rei de raça negra, el que no canviarà és la participació d’animals durant la cavalcada de Girona. “La cavalcada que tenim és única, amb cavalls i arrossegament”, explica Reixach, que relata que els animals no pateixen, responent així a algunes veus crítiques d’associacions animalistes i alguns partits polítics de la ciutat. “Van tapats amb una caputxa, també a les orelles hi tenen taps, i no pateixen més el soroll que una persona”, afirma. El president dels Manaies diu que és de difícil solució, ja que mai tot serà al gust de tothom, però lamenta que hi hagi gent que “critiqui sense coneixement de causa”, i diu que “tot s’ha d’argumentar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT