Societat

La gent jove ja tolera la corrupció en la vida quotidiana

Veu normal copiar en un examen, colar-se al metro o col·locar un familiar en un càrrec públic

Més de la meitat dels catalans consideren que els càrrecs polítics són poc o gens honestos

Els joves catalans accepten com a normals casos de corrupció que es donen en la vida quotidiana com ara colar-se al metro, copiar en un examen, falsificar el padró per poder matricular un infant, que un treballador públic pugui obtenir algun regal, que els metges puguin viatjar gratis a càrrec d’una farmacèutica o que es pugui contractar un familiar o amic per ocupar un lloc en un organisme públic. Els casos més greus de tolerància amb la mala praxi són que el 46,2% dels joves justifiquen que es falsifiqui el padró dels nens per poder accedir a una determinada escola i que el 44% dels joves no veuen corrupció en el fet que un metge de la sanitat pública faci un viatge pagat per un laboratori farmacèutic.

El director de l’Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, que ahir va fer públic el Baròmetre de la Corrupció a Catalunya, va qualificar de “fracàs social molt gran’’ aquesta percepció i aquesta actitud que han mostrat els joves d’entre 18 i 29 anys cap a les conductes de corrupció. Tot i que va reconèixer que no s’han pogut analitzar els motius pels quals els joves opinen així, Gimeno va dir que creu –i les entitats socials hi insisteixen de fa temps– que “vivim en una crisi de valors imposada a la societat”. Gimeno va denunciar que a la gent jove se li està ensenyant que aquesta manera de funcionar “és la manera de funcionar” en una societat en què ells estan precaritzats, en què no se’ls té en compte i en què es potencia l’individualisme. En tot cas, va dir que les dades d’aquest baròmetre són “un toc d’alerta” i va animar a revertir aquesta situació.

El Baròmetre de la Corrupció a Catalunya posa de manifest que un 81,3% de la població percep la corrupció com un problema “molt o bastant greu’’, i que els ciutadans creuen que la corrupció està més estesa en els àmbits de les obres públiques (83%), l’urbanisme (78%) i la justícia (65%).

El 54,2% dels catalans consideren que els polítics són poc honestos i, pel que fa al finançament il·legal de partits, més de la meitat de catalans creuen que és habitual, i fins a un 81% creuen que influeix en les seves decisions posteriors de govern. Això sí, el 23,5% continuaria votant un partit afectat per corrupció si durant el seu mandat es redueix l’atur i millora l’economia.

LA FRASE

La tolerància dels joves amb la corrupció és un fracàs social molt gran
Miguel Ángel Gimeno
cap anticorrupció catalunya

LA XIFRA

90
per cent
creu que el patrimoni dels càrrecs públics hauria d’estar controlat per un organisme independent.

Els polítics, sota la sospita de la ciutadania

Els polítics estan al capdavant de les sospites de corrupció per part de la població. Segons el baròmetre presentat ahir, només el 8% de la ciutadania creu que els nomenaments a l’administració pública es basen en el mèrit i la capacitat. La immensa majoria, gairebé el 70%, creu just el contrari. Quasi la meitat de la població veu que hi ha uns vincles massa estrets entre negocis i política i gairebé el 40%, que hi ha falta de transparència en les decisions públiques, i només un 10% considera que els polítics donen prou explicacions sobre la seva gestió. La quarta part de la població, però, està convençuda que els ciutadans normals poden influir en la lluita contra la corrupció. Com? Doncs més de tres de cada deu persones (el 36,1%) creuen que denunciar la corrupció quan la veuen o l’experimenten és el més efectiu que pot fer un particular per ajudar a combatre la corrupció a Catalunya. Un altre 30% creu que per posar fi a la corrupció s’ha de votar per candidats nets o partits que prometin que la combatran de manera eficaç i un 17% de les persones creuen que per erradicar aquesta xacra cal associar-se o donar suport a organitzacions que estan lluitant contra la corrupció. Però atenció, perquè el 12% de la ciutadania pensa que el més efectiu per combatre la corrupció és fer difusió pública del problema a les xarxes socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona