Regines d'Illa, resurrecció per Setmana Santa

130 coristes i 40 músics mantindran la tradició illenca aquest diumenge, 4 d'abril

Calma, descans i placidesa. En aqueixes hores matinals, les parets d'Illa aguanten la foscor nocturna i capten el sol ixent vingut d'Orient. La vila adormida es desperta al so dels tambors anunciadors de la resurrecció de Crist. Barri rere barri, l'esquadra tamborinera envaeix els espais, s'endinsa en els carrers estrets i omple les places convertint la ciutat en un estrany escenari processional. La comitiva avança d'un pas segur, ritmat i equilibrat. El veïnat despert pel rebombori s'assabenta de l'esdeveniment. Avui és dia de Regines! Ací, la solemnitat i el recolliment ocupen el lloc. La població, sòbria, atenta i devota, espera la vinguda imminent del Crist ressuscitat. Una atmosfera particular s'instal·la a la plaça de l'ajuntament. El martelleig timbaler s'ha esvaït en la multitud silenciosa deixant entendre la importància del moment. A les vuit en punt, portats i acompanyats sota la mirada apassionada de la gent, els misteris del Crist i de la Verge s'avancen. Tota la càrrega emocional s'escampa pels voltants en el punt més àlgid de la cerimònia, l'Acato! L'encontre entre la Mare i el Fill, entre el Crist ressuscitat i la Verge Maria esdevé una escena impregnada d'amor de passió i de sensacions especials, tal com ho detalla Marcel Capilaire, illenc de tota la vida. «Personalment, és un moment solemne, d'emoció intensa i de recolliment en un lloc on el món s'ha aturat i on tot esdevé harmoniós i extraordinari.» Coneixedor de la litúrgia, explica: «El moment culminant té lloc a l'Acato, si bé quan comencen les interpretacions de les Regines hom té la pell de gallina», i hi afegeix amb fermesa: «S'ha de viure.»

Al mig de la plaça, 130 coristes i 40 músics posen nota i veu cantant la Regina de Coll, precedint així la marxa processionària cap als Jardins del Comte. Encara s'ha de recórrer el carrer de la Santa Creu i tornar a l'església de Sant Esteve, amb les espatlles fatigades, els portadors s'intercanvien mentre la comitiva segueix. A l'entrada dels misteris a l'església, els cant de les Regines de Coll i Colomer enllesteixen el cerimonial tot deixant petjada d'una experiència extraordinària. Autèntiques i originals, les Regines d'Illa s'emmarquen dins les festes de Setmana Santa i tota la seua litúrgia. Precedides dels Goigs dels Ous, iniciats per Quaresma, acaben el mateix diumenge de Pasqua. Avui consolidades, les Regines i els Goigs dels Ous pertanyen al patrimoni cultural català i expressen l'ànima de la vila d'Illa, on la dita popular afirma: «A Perpinyà mor el Crist, a Illa ressuscita.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona