Societat

Els ateneus cobegen un futur amb més presència femenina i influència

El Congrés d’Ateneus de Catalunya arrenca amb la voluntat d’adaptar les entitats als nous reptes i realitats de la societat

S’obren a la col·laboració en un procés de redefinició que durarà mesos

El moviment ateneístic català ha començat a repensar el seu futur, que implica obrir-se a les noves realitats socials, cedir protagonismes a les dones i mantenir la voluntat de ser veus referencials per a la societat. Aquests són alguns dels aspectes apuntats al 6è Congrés d’Ateneus de Catalunya, que es va inaugurar ahir, una dècada després de l’anterior. Durant els pròxims mesos, una sèrie de debats i taules rodones repartits pel territori i organitzats per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) esperen les aportacions dels gairebé 100.000 socis que sumen els ateneus catalans, però també del milió llarg de persones que participen en les més de 10.000 activitats que organitzen al llarg de l’any i de la societat en general.

Per fer-ho, la FAC també ha llançat la plataforma participa.ateneus.cat , on s’accepten tota mena de propostes. Per començar a debatre, però, la conferència inaugural del gestor cultural Pep Montes ja va deixar damunt la taula molta feina a fer. “Els ateneus, per ser-ho, han de tenir voluntat d’incidència pública, elaborar un discurs i tenir veu pròpia. No és l’únic que cal, però sí allò més important. Sense voluntat d’influir en l’opinió pública, els ateneus estan condemnats a la irrellevància”, va dir abans de fer una llista de condicions necessàries per tenir èxit. Ser ambiciós, compartir coneixement, aprofitar el talent dels membres, detectar i atraure el de l’entorn i interpel·lar el poder són alguns dels punts de la recepta proposada. “Si volem atraure gent diferent, hem de fer coses diferents. Les crides per tenir més associats no tenen sentit si no hi ha actuació prèvia: primer els canvis dins l’entitat, després ja vindrà la gent”, va dir Montes, que va fer una crida a “evitar l’especialització en la recreació del passat si no es vol acabar sent un reducte de nostàlgics”.

La “urgència màxima”, però, és incorporar “una gestió feminista dels serveis i de la programació d’activitats. On són les dones?”, es va demanar el ponent inaugural. Anna Pruneda, membre de la junta directiva de la FAC, va entomar el repte: “Els ateneus del futur seran feministes o no seran.”

LA DATA

4.5.19
tindrà lloc la cloenda
de la sisena edició del congrés, a Associació Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró