Societat

Els bombers no aturen la lluita

Es neguen a fer més hores extres per denunciar la falta d’efectius i això obliga a tancar parcs

Demà es concentren a Lleida, on hi ha molts parcs de bombers voluntaris

“No ens creiem que es creïn un miler de places, perquè no hi ha voluntat política”

Els bombers no aturen la lluita i demà tornen a sortir al carrer. Ho faran a Lleida per descentralitzar les protestes que ja van protagonitzar a les portes del Parlament de Catalunya a finals d’any. Una nova convocatòria per denunciar les mancances que tenen des de fa anys als parcs i la falta d’efectius, cosa que, segons denuncien, els obliga a treballar amb un excés d’hores extres. Els sindicats coincideixen que la lluita és doble: garantir un servei digne i no posar en perill la seguretat de la població ni la dels bombers.

La situació és crítica, segons els responsables sindicals, amb mancances que s’han evidenciat en els últims incendis importants, com el de Badalona i el de Manresa; en aquest últim, amb dos bombers ferits. El responsable de la UGT dels bombers, Antonio del Río, lamenta que es trobin amb situacions de risc a la feina pel fet de no disposar de màscares i guants en condicions. I hi afegeix que, en el foc de Badalona, només hi havia onze bombers, i es va “salvar” gràcies a la col·laboració dels Bombers de Barcelona, que hi van enviar una trentena d’efectius. “Sense el seu camió escala per treure els veïns per la part del darrere, no sé què hauria passat”, coincidia el responsable de CCOO dels bombers, Marc Guix, que rebaixa el nombre de bombers operatius a 2.093 i no 2.315 com diu el govern.

El mateix conseller d’Interior, Miquel Buch, reconeixia arran dels fets de Badalona que calia temps per revertir la situació per la falta d’efectius al cos després de molts anys sense promocions per reforçar el servei d’emergències. El govern català reconeixia en un pla estratègic el 2016 la necessitat de dotar de més recursos i efectius aquest cos.

Obligats a tancar parcs

Els bombers estan farts de “falses” promeses i han decidit plantar-se. “Deixem de fer hores per mostrar la precarietat i la deixadesa del cos i per deixar de tapar-los i cobrir-los la falta d’efectius”, assenyala des de CCOO Marc Guix. Els sindicats denuncien que l’any passat van acumular mig milió d’hores extres. Com a mesura de pressió, han decidit deixar de fer-les, i això obliga la Generalitat a tancar alguns parcs que no poden garantir els efectius mínims.

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, Manel Pardo, rebaixa el nombre d’hores acumulades, però reconeix que la situació és “incòmoda” i no agrada a ningú. “En funció dels recursos, els caps de regió decideixen els parcs que tanquen i els efectius es reparteixen entre els parcs més grans per garantir la seguretat”, explica Pardo.

“La voluntat política hi és, però ens demanen l’impossible i no ho podem solucionar tot de cop”, reconeixia el director general, que manté que l’única opció és prioritzar per ampliar els efectius i equipar els parcs. Una inversió que, segons explica el responsable del cos, s’incrementarà un 67% en el pressupost, que el 2019 preveu destinar 53 milions d’euros a material, sense incloure la renovació del parc mòbil, que es deixa per a més endavant.

Un miler de places

“Hem de garantir que no s’han de preocupar i que troben el que els cal per fer la feina”, defensa Pardo, que reconeix que la quantitat dependrà de l’aprovació dels comptes. Amb relació a la falta d’efectius, el govern es defensa dient que ja hi ha en curs una primera convocatòria de 250 places –que finalitza aquesta setmana– per reforçar el cos. La voluntat és que en els propers quatre anys es mantinguin les convocatòries per arribar al miler de bombers. Una xifra, però, que tant la Generalitat com els representants sindicals coincideixen que quedarà curta, ja que en el mateix termini es preveu que s’acullin a les prejubilacions fins a 700 bombers; per tant, l’ingrés real seria d’uns 300.

Els voluntaris, a Lleida

El model del cos d’extinció d’incendis reparteix a parts iguals els efectius dels parcs de bombers voluntaris. El director general manté que s’ha de revisar la disponibilitat dels 2.240 bombers que es calcula que hi ha operatius per actuar en aquests parcs. A diferència del cos de professionals, no ocupen una plaça pública i les condicions laborals són diferents. En la concentració que demà tindrà lloc a Lleida, s’espera que els bombers voluntaris, que tenen molta presència al territori, on només hi ha vuit parcs professionals, donin també suport a les reivindicacions, que en el seu cas s’agreugen encara més pel que fa a mancances de material a les instal·lacions.

Els sindicats tenen ben present l’incompliment del pla estratègic que es va aprovar el 2016, però sense partida pressupostària, i que preveia una inversió de fins a 207 milions d’euros i 3.100 bombers necessaris. “No ens creiem que es creïn un miler de places, perquè tot aquests anys s’ha demostrat que no hi ha voluntat política per invertir i dignificar el cos”, critica el responsable dels bombers de CCOO.

Ara les previsions del govern català per millorar el cos es fixen a l’any 2025 per fer-hi una aportació de prop de 250 milions i arribar a la xifra de 3.000 funcionaris en el servei d’extinció d’incendis. Un nou horitzó per al qual la Generalitat no té prou recursos i, segons explica el mateix director general, miren cap als ajuntaments per trobar-ne.

Segons la llei, la competència d’extinció d’incendis recau en els municipis –obligatòriament per als de més de 20.000 habitants– i els més petits haurien de contribuir en el finançament de qui els presti el servei. Unes aportacions que, com reconeix el director general, no s’han pagat mai L’Ajuntament de Barcelona és l’únic que té el seu propi cos de bombers.

LES FRASES

La voluntat política hi és, però ens demanen l’impossible i és evident que no ho podem solucionar tot de cop

LA XIFRA

2.315
efectius
de bombers operatius als 74 parcs professionals hi ha a Catalunya.
Hem de garantir que no s’han de preocupar i que troben el que els cal per fer la feina
Manel Pardo
director general de prevenció, extinció d’incendis i salvament

El síndic reclama un pacte de país

El síndic de greuges està elaborant un informe en profunditat sobre la situació del sistema dels serveis d’emergències que presentarà al Parlament a l’abril. Fa unes setmanes, el mateix Rafael Ribó va visitar alguns parcs de bombers per comprovar les mancances que tenen, tant pel que fa als efectius, la precarietat dels mitjans tècnics i la degradació d’algunes instal·lacions. En el recorregut es va aturar a Moià, on els bombers ocupen provisionalment barracons fins que no s’enllesteixin les instal·lacions. Una anàlisi a fons per conèixer la realitat i els mitjans del cos.

El síndic, que a finals d’any va rebre les queixes de diverses organitzacions sindicals, ja s’ha pronunciat per reclamar un pacte de país que aturi la situació actual de mancances en els serveis de prevenció i extinció d’incendis i de salvaments de la Generalitat. El síndic proposa que s’estableixin les bases per superar les deficiències que presenta el model de prevenció i d’extinció d’incendis adoptat a Catalunya als anys vuitanta, ja que s’està demostrant que ha quedat obsolet. Un model que reparteix els seus efectius a parts iguals entre els bombers professionals i els voluntaris, que no són funcionaris.

A parer del síndic, les conseqüències dels anys de retallades, el manteniment d’un model obsolet i l’impacte de realitats com ara la pobresa energètica i els efectes del canvi climàtic fan indispensable un acord nacional per revertir la situació de cara al futur. Ribó també proposa al Parlament que impulsi la creació d’una comissió d’estudi sobre el sistema d’emergències de Catalunya en comú amb les diverses forces parlamentàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla