Societat

La revolta de Thunberg pel clima s’escampa per Europa

Després de Brussel·les, l’adolescent sueca es desplaça a París per fer créixer el moviment dels estudiants contra el canvi climàtic

És rebuda a l’Elisi pel president francès, Emmanuel Macron

Té només 16 anys. És baixeta i amb un rostre angelical. Té la síndrome d’Asperger (autisme). Però ja s’ha convertit en el símbol de la marea verda que creix entre els estudiants arreu d’Europa. L’adolescent sueca Greta Thunberg va desplaçar-se ahir a París per participar en la primera manifestació relativament nombrosa d’estudiants contra el canvi climàtic a França. Després d’haver fet xiular abans-d’ahir les orelles al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va acompanyar els joves a la capital francesa per contribuir al creixement del moviment #Fridays4Future.

Bèlgica, Suïssa, Austràlia, Alemanya, França, el Regne Unit... És ben llarga la llista de països on els estudiants organitzen vagues i es manifesten contra el canvi climàtic. Amb un lleuger retard, aquestes reivindicacions també es propaguen entre els joves catalans, com ara a Girona o Barcelona. Aquestes accions estan ideades amb la mirada posada en el 15 de març, una “vaga mundial per al futur” convocada per la mateixa Thunberg. “Quan vaig començar les vagues escolars per al clima, mai hauria imaginat que es generaria un moviment tan important; cada vegada em sorprèn més”, va assegurar l’adolescent sueca durant una roda de premsa a l’aire lliure a la plaça de la República, a París.

Fa tan sols sis mesos, Thunberg clamava sola enmig del desert. Va decidir fer vaga cada divendres i manifestar-se sola davant del Parlament d’Estocolm, poques setmanes abans de les eleccions generals del seu país al setembre. L’èxit mediàtic d’aquestes accions van fer que la invitessin a la Conferència del Clima de l’ONU al desembre o al Fòrum de Davos. Allí va sermonejar els oligarques mundials, aparentment preocupats per l’escalfament global, però que s’hi van desplaçar en jet privat, una pràctica molt contaminant. En canvi, ella va preferir viatjar 32 hores en tren.

“Es tracta d’un símbol per a la nostra generació, és molt valenta”, afirma Camille C., de 18 anys, una estudiant de medicina present en la manifestació parisenca que va reunir ahir uns pocs milers de joves.

Thunberg va desfilar acompanyada per les adolescents belgues Kyra Gantois i Anuna de Wever. Totes dues s’han convertit en figures emblemàtiques de la marea dels joves contra el canvi climàtic a Bèlgica. Junt amb Suïssa, és un dels països amb un dels nivells de mobilització més elevats. “Ens hem reunit amb nombrosos dirigents, però cada vegada ens deceben. Parlen durant tres hores, però no ens diuen res”, va lamentar De Wever, de 17 anys.

Estil particular

Thunberg va ser rebuda al vespre per Emmanuel Macron a l’Elisi. A principi d’aquesta setmana, ja havia interpel·lat el president francès amb un vídeo en el diari digital francès Brut: “Ha d’actuar ara, i no només dir que ho farà. Si continua fent com si no està passant res, fracassarà. I si vostè fracassa, serà percebut com un dels pitjors malvats de la història de la humanitat.” Amb el seu estil particular –veu baixa però contundent i unes frases escanyades–, l’adolescent sueca no es conforma amb pronunciar discursos lírics davant de l’amenaça de l’escalfament global.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona