Societat

El Parlament insta l’Església a denunciar tots els abusos

La cambra se solidaritza amb les víctimes i reclama a les institucions que actuïn per evitar i destapar agressions

Cinc casos arriben a la comissió episcopal de Girona per l’exrector de Vilobí d’Onyar

El ple del Parlament va fer ahir una declaració institucional de suport a les víctimes d’abusos sexuals infantils, consensuada per tots els grups, que condemna específicament les actituds que pretenen “restar gravetat” als comesos per alguns sacerdots, per la qual cosa insta les autoritats eclesiàstiques a “comunicar a la justícia ordinària” tots els casos de què tingui coneixement. La petició arriba després que en els darrers mesos han sortit a la llum nous casos de persones ja adultes que van patir abusos sexuals durant la infància, fet que “ha de fer reflexionar” sobre la importància de la seva detecció, abordament, denúncia i visibilització. El text condemna genèricament les agressions i els abusos contra els infants, i expressa la solidaritat amb les víctimes i els seus familiars. A més, insta les institucions i els organismes competents que col·laborin amb la justícia i actuïn per prevenir-los i denunciar-los, ja siguin en els àmbits familiar, escolar, religiós o del lleure infantil i juvenil. La declaració la va llegir el secretari primer de la mesa, Eusebi Campdepadrós, abans que els portaveus dels grups es fessin una fotografia conjunta a les escales amb representants d’entitats que defensen els drets dels infants.

Precisament ahir es va saber que cinc presumptes víctimes han denunciat l’exrector de Vilobí d’Onyar, mossèn Tomàs Pons, davant la comissió del Bisbat de Girona que n’investiga presumptes abusos a menors entre els anys seixanta i vuitanta. Des de principis de febrer, de fet, ja s’han recollit més d’una dotzena de testimonis sobre el cas, entre els quals el del mateix capellà, que ara té 91 anys i que viu retirat a Arbúcies, els quals serviran de base a l’informe que s’enviarà al Vaticà, en què no es descarta encara que apareguin més casos.

Es preveu que el document es trameti a la Santa Seu a mitjan març. Fonts del Bisbat van explicar ahir a l’ACN que la Congregació per la Doctrina de la Fe hauria de trigar poc llavors a emetre una resolució sobre el cas, que podria comportar que se li retiri el ministeri. En paral·lel, segons va avançar també Catalunya Ràdio, el Bisbat posarà els fets en coneixement de la fiscalia, tot i que els delictes ja podrien estar prescrits.

La comissió, integrada per un capellà, un assistent i una psicòloga, ha parlat amb les cinc víctimes, que haurien patit tocaments i abusos per part de mossèn Tomàs, mentre la resta de testimonis amb qui ha contactat són gent vinculada al poble, al col·legi Bell-lloc del Pla o a altres llocs on va estar, com ara Siurana d’Empordà.

LA XIFRA

549
denúncies
per presumptes abusos a infants es van presentar a Catalunya al llarg del 2017.

LA DECLARACIÓ

El Parlament condemna les paraules i actituds que pretenguin restar gravetat als abusos sexuals comesos per alguns sacerdots


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp