Societat

Les noves tecnologies seran claus en la gestió de l’aigua

El Centre Tecnològic Eurecat coordina accions per fer front als reptes del sector hidràulic

Els seus responsables creuen que la intel·ligència artificial serà fonamental per fer-ne una utilització eficient

El futur de la gestió de l’aigua passa per una utilització eficient d’aquest recurs i pel desplegament massiu de la intel·ligència artificial, que serà determinant per millorar la gestió, incrementar la productivitat i assegurar la sostenibilitat. Així ho expliquen els responsables del Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Aigua.

L’Eurecat coordina la Comunitat RIS3CAT de l’Aigua de Catalunya i participa també en el desenvolupament de diverses iniciatives europees destinades a l’aplicació de noves tecnologies per a la gestió eficient i sostenible de l’aigua.

La digitalització i la gestió intel·ligent de l’aigua seran claus per fomentar l’eficiència i per combatre la previsible escassetat d’un recurs cada cop més utilitzat i que pateix directament els efectes adversos del canvi climàtic.

Miquel Rovira, director de la unitat tecnològica de sostenibilitat de l’Eurecat, posa l’accent en l’aplicació dels conceptes d’economia circular al sector. “Serà fonamental la reutilització, tenint en compte que els múltiples usos que donem a l’aigua requeriran diferents qualitats, fet que implicarà nous reptes relacionats amb el seguiment de la composició i els possibles riscos associats, com per exemple el microbiològic”, argumenta Rovira, que afegeix la importància que tindrà la recuperació de l’energia i els compostos de valor, com ara els nutrients, de les aigües ja usades. Avança que els tractaments fets a mida “seran cada cop més habituals i si és possible s’integraran en el medi natural”.

En aquest sentit assenyala la importància de la regeneració del medi natural a través del desenvolupament de nous sistemes de recuperació d’aqüífers contaminats, “com en el cas de la contaminació per nitrats”, indica.

Gabriel Anzaldi, director de la unitat tecnològica de sistemes de gestió intel·ligents de l’Eurecat, destaca que el desplegament de noves tecnologies digitals com la intel·ligència artificial aplicada, les dades massives i l’internet de les coses, està tornant el sector de l’aigua “més automatitzat, connectat i intel·ligent”, i destaca que això té un impacte directe en la reducció de costos operatius, contribueix a maximitzar la reutilització dels recursos i “fa possible la presa de decisions més informades, eficients i en temps real”, argumenta Anzaldi.

Coordinar el reptes

La comunitat RIS3CAT de l’aigua dona resposta a les problemàtiques relacionades amb la gestió de l’aigua en l’àmbit català i se situa a escala internacional com a referent i com a proveïdor de tecnologia i serveis en el sector a escala global. Coordinada per Eurecat, agrupa una cinquantena d’entitats catalanes, entre empreses, centres tecnològics i de recerca, universitats i associacions, i té un pressupost de més de 12 milions d’euros per fer front als reptes clau identificats en el sector i que es concreten en la qualitat i quantitat, així com en els recursos associats a la gestió d’aquest recurs.

Eurecat també colidera el ICT4Water Clúster, que, impulsat per la Comissió Europea, desenvolupa un pla d’acció per a la creació d’un mercat únic digital de serveis d’aigua. Entre les accions que es desenvolupen es busca que les tecnologies digitals siguin prou flexibles per capturar i compartir l’experiència dels usuaris i donar resposta en situacions futures semblants.

LA XIFRA

12
milions d’euros
és el pressupost de la Comunitat RIS3CAT de l’Aigua, que està coordinat per Eurecat.

LA FRASE

Serà fonamental la reutilització, i els múltiples usos requeriran diferents qualitats
Miquel Rovira
director de Sostenibilitat de l’Eurecat

Reprodueixen la cascada de Gaudí a la Casa Vicens

El Museu de les Aigües de la Fundació Agbar estrena una reproducció a escala real de la font que l’arquitecte Antoni Gaudí va construir als jardins la Casa Vicens, el seu primer projecte d’habitatge.

Jornades de neteja a les platges

Voluntaris van participar dissabte en tres jornades organitzades per Greenpeace amb l’objectiu de recollir plàstics a la desembocadura del Besòs i a les platges de la Pineda i la Fonollosa.

En volen la gestió pública a l’àrea metropolitana

Més de 200 entitats van exigir ahir una gestió pública de l’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona. Volen organitzar una consulta per saber si la ciutadania és partidària d’aquesta gestió pública.

Sensors en línia per millorar-ne la qualitat

El Consorci d’Aigües de Tarragona preveu instal·lar fins a disset sensors en línia multiparamètrics per millorar la qualitat de l’aigua que distribueix als seus consorciats de la demarcació de Tarragona.

Exposició per conscienciar sobre els plàstics

Els jardins del Palau Robert acullen la mostra Menys plàstic, més vida!, organitzada per l’Agència Catalana de l’Aigua per conscienciar sobre la importància de reduir els plàstics d’un sol ús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona