Societat

Un estudi identifica els primer canvis cerebrals en un tipus de demència gràcies a una nova tècnica d’imatge

És menys freqüent que l’Alzheimer però suposa la segona causa de demència en menors de 65 anys

L’han fet investigadors de l’Hospital de Sant Pau i el Clínic

Un estudi d’investigadors de l’Hospital de Sant Pau i de l’Hospital Clínic ha identificat els primers canvis cerebrals en un tipus de demència, la frontotemporal, que és menys freqüent que l’Alzheimer però suposa la segona causa de demència en menors de 65 anys. Ho ha fet gràcies a que una nova tècnica d’estudi de la imatge cerebral, la difusivitat mitja cortical, que és més sensible per identificar canvis cerebrals en els pacients. Aquesta demència afecta les regions frontals del cervell, que regulen la conducta. El diagnòstic d’aquesta malaltia pot resultar difícil i es pot confondre a vegades amb malalties psiquiàtriques com la depressió o el trastorn bipolar. L’estudi, on també hi ha col·laborat la Universitat de Califòrnia, s’ha publicat a la revista ‘Brain’.

A diferència de l’Alzheimer, que afecta fonamentalment la memòria recent, la variant conductual de la demència frontotemporal es caracteritza per un canvi progressiu de la personalitat i deteriorament en la cognició social amb una relativa preservació d’altres capacitats cognitives en les primeres fases de la malaltia.

Els símptomes poden incloure, de forma variable, un comportament desinhibit o infantil en contextos socials, decisions irreflexives que de vegades poden posar en perill la seguretat o l’economia familiar, pèrdua d’interès o motivació en les aficions o interessos previs, manca d’empatia, conductes obsessives o ritualístiques o marcada impulsivitat.

Segons el neuròleg de Sant Pau Ignacio Illán Gala, primer signant del treball, en el moment del diagnòstic és freqüent que les famílies portin mesos o fins i tot anys consultant diversos metges i en ocasions han estat diagnosticats de malalties psiquiàtriques, perquè les proves realitzades no van mostrar alteracions.

Els estudis d’imatge com la ressonància magnètica cerebral ajuden els metges a identificar en molts casos una disminució del volum cerebral en les regions frontals i temporals. No obstant això, en un terç dels casos, la ressonància magnètica no mostra cap canvi a simple vista. L’estudi publicat demostra que, una nova tècnica d’estudi de la imatge cerebral, la difusivitat mitja cortical, és més sensible per identificar canvis cerebrals en els pacients.

Aquest estudi, segons Albert Lleó, autor de l’article i cap de la Unitat de Memòria de Sant Pau, obre la porta a una millora en el diagnòstic precoç de la demència frontotemporal i podria aplicar-se per millorar el diagnòstic d’altres malalties neurodegeneratives .

El treball va reunir 148 ressonàncies magnètiques cerebrals de persones valorades a Barcelona i San Francisco. Actualment, l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital Clínic de Barcelona col·laboren com a centres de referència en el diagnòstic de pacients amb demència frontotemporal en el marc de la iniciativa CATFI, al costat de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

L’objectiu de la iniciativa CATFI és el desenvolupament de noves mètodes diagnòstics i aproximacions terapèutiques per als pacients amb demència frontotemporal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres