Societat

Alliberades cinc tortugues marines al Delta de l’Ebre

Els exemplars havien estat capturats accidentalment per pescadors

Cinc tortugues marines (Caretta caretta) s’han alliberat aquest diumenge a la Punta de la Banya, al Parc Natural del Delta de l’Ebre i han tornat així al seu hàbitat. Els exemplars havien estat capturats accidentalment durant els mesos de gener i febrer en quedar atrapats per les xarxes d’arrossegament de pesca.

Segons dades de la Generalitat, durant l’any 2018 s’han recuperat 67 tortugues, de les quals 66 ja han estat retornades al mar. Enguany, els animals recuperats ja sumen una trentena.

Fa tres anys que el departament de Territori i Sostenibilitat i el d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació van impulsar conjuntament amb la Fundació CRAM un programa per sensibilitzar i implicar els pescadors en l’atenció d’aquests exemplars atrapats. Des de llavors, el nombre de tortugues trobades mortes ha disminuït.

Tres de les tortugues marines alliberades tenen pocs anys i un pes d’entre set i nou quilograms. Les altres dues són subadults i pesen uns 25 quilograms. Els alliberaments d’aquests exemplars s’han fet sempre a prop d’on van ser capturats i amb la participació dels pescadors i les seves famílies.

El maig del 2017 es va activar un protocol per tal d’actuar amb rapidesa en aquests casos, amb la implicació i col·laboració d’una trentena d’embarcacions de les confraries de pescadors de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar i l’Ampolla, la Fundació CRAM i el Cos d’Agents Rurals.

I és que segons indiquen diversos estudis científics, les tortugues pateixen els efectes de la descompressió en ser arrossegades ràpidament del fons del mar fins a la superfície, de manera similar als humans, quan són capturades de forma accidental.

Així, des de la posada en marxa del programa el nombre de tortugues trobades mortes ha disminuït sensiblement i per primera vegada s’han recuperat més animals vius que morts.

De fet, la majoria del centenar d’exemplars recuperats han evolucionat favorablement, excepte en dos casos, en què els animals tenien una afectació molt greu i van acabar morint abans de poder rebre l’atenció adequada.

Altres ports de Catalunya que també participen de la iniciativa són l’Ametlla de Mar, Vilanova i la Geltrú, Sitges, Blanes, Palamós o Llançà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona