Societat

Clam per garantir la inserció laboral dels discapacitats

Cinc mil persones reclamen un millor finançament per als centres especials de treball

Avisen que les retallades i la congelació de subvencions en els últims deu anys els ha abocat a una situació difícil

“Fem-nos visibles!” Amb aquest lema i darrere d’una pancarta que denunciava la manca de finançament en els últims anys i alertava de la precarietat laboral, més de 5.000 persones es van manifestar ahir Barcelona per reclamar un millor finançament per als centres especials de treball (CET) i els serveis d’atenció a les persones amb discapacitats intel·lectuals. La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat), que havia convocat la protesta, denuncia que molts dels centres especials de treball (CET) han arribat a “una situació límit”.

Dincat manté que prop de 1.600 persones amb discapacitat que treballen en aquests centres perdran la feina entre aquest any i el 2020 si les administracions no actuen. Les entitats reclamen millores en el finançament dels centres especials de treball i denuncien que la precarietat en el finançament públic “està sobrepassant els límits i afecta ja la qualitat en l’atenció a les persones i les condicions laborals dels treballadors”.

Les 226 entitats sense afany de lucre que representa l’Associació Empresarial d’Economia Social (AEES) Dincat consideren que la falta de finançament públic per part de la Generalitat i de l’Estat en els últims deu anys, amb retallades i congelació de moltes subvencions, els aboca a una situació molt difícil. A més, denuncien que l’increment del sou mínim interprofessional “no s’ha vist acompanyat de les suficients mesures polítiques de suport a les persones amb discapacitat que treballen als centres especials de treball”.

Els convocants de la manifestació van assegurar ahir que, després de moltes negociacions tant a Barcelona com a Madrid, “la resposta ha estat insuficient” i que la precarietat persisteix.

“Aquesta falta de compromís polític posa en risc la viabilitat de les entitats socials que tenen com a objectiu generar i mantenir llocs de treball per a milers de persones amb discapacitat amb especials dificultats”, argumenta la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat) en un comunicat que ahir i durant la manifestació van entregar a la delegació del govern, al Departament d’Economia i Hisenda i al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

El govern culpa l’Estat

Precisament, el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va acusar el govern de l’Estat de no acompanyar la pujada del salari mínim amb més recursos per als centres especials de treball. “Si no vol assumir les seves responsabilitats amb un col·lectiu tan vulnerable, que ens transfereixi les competències i els recursos, que nosaltres sí que volem”, va dir, i va assegurar que el govern comparteix les reclamacions dels col·lectius que es van manifestar ahir, dijous, a Barcelona. Ginesta també ha anunciat que el Departament de Treball ha rebut algunes denúncies i està inspeccionant alguns centres on els drets laborals dels treballadors estarien en qüestió.

LES XIFRES

1.600
persones
amb discapacitat que treballen en aquests centres perdran la feina entre aquest any i el 2020.
30
milions
d’euros s’han destinat a subvencions als CET entre el 2016 i el 2019, segons el Departament d’Afers Socials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES