Societat

Augmenten els trasplantaments d’òrgans

En el primer trimestre de l’any, pugen un 18% respecte del 2018

El Clínic és el centre amb més donants gestionats, seguit pel Vall d’Hebron i el Germans Trias

Les donacions d’òrgans durant els tres primers mesos d’aquest any han augmentat un 18% a Catalunya respecte al mateix període del 2018, i s’han pogut fer 337 trasplantaments d’òrgans, una xifra rècord.

El Departament de Salut va informar ahir que les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt) indiquen que el nombre de donants de mort cerebral (encefàlica) ha augmentat lleugerament, un 1,8%, mentre que el de donants de mort per aturada cardíaca s’ha incrementat un 44,1%. L’Ocatt va destacar “l’èxit col·lectiu” d’aquests resultats, gràcies als equips de professionals i hospitals i també “a la generositat, solidaritat i valentia dels donants i els seus familiars”.

El 31 de març del 2018, 1.160 persones continuaven esperant un òrgan. D’aquestes, 1.035 esperaven un trasplantament de ronyó; 44, de fetge; 28, de cor; 30, de pulmó, i 23, de pàncrees. El consentiment per a la donació per part de les famílies se situa en el 83%, un percentatge similar al de l’any passat en aquesta època.

Malgrat les bones xifres generals, el nombre de donants vius continua disminuint: 21 donants fins al 31 de març, un 25% menys que el 2018, quan n’hi ha haver 28, una reducció que s’explica pels bons resultats de les donacions de cadàver. D’aquestes donacions, 20 van ser de ronyó i una de fetge, segons les dades de l’Ocatt, que va assenyalar la necessitat de promoure els trasplantaments de donants vius, ja que l’evidència científica mostra que és la millor opció terapèutica per als malalts joves.

L’hospital Clínic de Barcelona és el centre amb més donants gestionats, amb 21 de cadàver vàlids i cinc donants vius; seguit per l’hospital Vall d’Hebron, amb 19 i sis donants, respectivament, i l’hospital Germans Trias i Pujol, amb 18 i un donants.

Els responsables de l’Ocatt van valorar que “si se segueix aquest ritme es podria parlar d’uns 400 donants vàlids i uns 1.300 trasplantaments a final d’aquest any”.

LA XIFRA

337
òrgans es van trasplantar en el primer trimestre del 2019, un 18% més que en el mateix període del 2018.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt