Societat

Una temporada amb reptes per a totes les colles

El món casteller ha començat el curs amb més agrupacions que mai

La diada de Sant Fèlix, el 30 d’agost a Vilafranca del Penedès, serà la cita més important en una campanya en què no hi haurà Concurs

Camises de colors i faixes castelleres ja vesteixen les places del país. La temporada 2019 ha començat. Passió, espectacle, festa. Però quina campanya ens espera? Serà un altre curs com els precedents, d’intensitat en altíssimes dosis, o enguany el món casteller es donarà un relatiu respir...?

Després d’uns anys sense treva, en què gairebé cada setmana l’afició era obsequiada amb castells de nou pisos i els gamma extra sovintejaven, en les tertúlies dels ambients castellers predomina la sensació que enguany s’abaixarà el ritme. De fet, aquest seria el guió més lògic, tenint en compte la situació en què es troben diverses colles grans, que podrien aprofitar aquest 2019 per renovar alineacions en totes les posicions del tronc.

A més, el fet que aquest any no hi hagi Concurs –una cita que condiciona les agendes i que alhora extrema l’exigència en la majoria dels patis d’assaig– podria afavorir la possibilitat que se’ns presenti un escenari menys estressant. En qualsevol cas, la manera com s’anirà traduint aquesta sensació a la pràctica ja es veurà en el decurs de les jornades i en funció de l’evolució i l’estat de forma de les colles.

El que sí que està garantit és que, a les grans diades, totes les colles participants hi aniran amb tot i a totes, com sempre. Ara bé, els intents de castells de màxima dificultat sí que podrien quedar reservats, precisament, a les dates clau del calendari.

Sant Fèlix i altres grans diades

La diada de Sant Fèlix, el 30 d’agost a Vilafranca del Penedès, és la gran cita del 2019, i per a l’ocasió els administradors de la festa major vilafranquina ja han anunciat el cartell, que presenta la gran novetat del retorn a la plaça més castellera de la Colla Jove Xiquets de Tarragona –en detriment dels Minyons de Terrassa–, al costat de Vilafranca, la Colla Vella i la Colla Joves.

A banda de l’“aquelarre santfelixià”, el calendari presenta altres actuacions de nivell top, com la del Catllar i la del primer diumenge de Santa Tecla a Tarragona, juntament amb les clàssiques del calendari terrassenc (festa major i diada de Minyons), l’actuació biennal de la diada del Mercadal a Reus i, òbviament, les diades cabdals de la plaça del Blat, amb Sant Joan i, sobretot, la mítica diada de Santa Úrsula encapçalant la relació dels derbis vallencs. Com a novetat, el dia 8 de juny Barcelona serà l’escenari de la diada extraordinària del 50è aniversari dels Castellers de Barcelona, que compartiran plaça amb les dues colles de Valls.

Objectius

Pel que fa als objectius fixats en castells, les grans construccions de deu pisos (3 de 10 i 4 de 10) i els castells nets (2 de 8 i 4 de 9) tornaran a ser els reis de la gamma extra més preuats i difícils d’assolir, juntament amb el 2 de 9 sense manilles (un castell que no s’ha descarregat mai). Això sense oblidar que es torni a treballar a fons per poder dur a plaça l’inèdit 3 de 9 net, el gran mite que es resisteix a ser vençut. I caldrà veure també si el projecte d’un castell multitudinari i mai intentat com el 9 de 9 pren cos al llarg de l’exercici.

Vella i Minyons arrenquen amb força

Per antecedents immediats i estat de forma, la colla que té tots els números per marcar diferències aquesta temporada que acaba de començar és la Colla Vella. L’actual campiona del món casteller, títol assolit l’any passat a Tarragona, i millor formació del 2018, ha començat el nou curs amb confiança i la setmana passada ja va oferir el primer 5 de 8 de l’any, a més del 2 de 8 folrat, dues construccions que també han fet els Minyons de Terrassa.

Colla Vella i Minyons a banda, onze colles més ja han estrenat castells de vuit pisos enguany: els Castellers de Vilafranca, els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sants, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Moixiganguers d’Igualada, els Castellers de Sabadell, els Xiquets de Reus, els Xiquets de Tarragona, els Castellers de la Vila de Gràcia, la Colla Joves i els Capgrossos de Mataró. Sigui com vulgui, les primeres setmanes d’activitat es dediquen bàsicament al rodatge dels troncs i a escalfar convenientment els motors per a quan arribin les actuacions de més compromís.

L’elit

La temporada 2018 es va tancar amb set colles lluint els galons de gamma extra: la Colla Vella, Vilafranca, la Colla Joves, la Jove Xiquets de Tarragona, Sants, els Capgrossos de Mataró i els Minyons de Terrassa. En principi, totes estan en condicions de repetir l’èxit i fins i tot d’ampliar registres. També formen part de l’elit castellera els col·lectius que l’any passat van fer castells de nou pisos: Barcelona, els Xiquets de Tarragona, Reus, Salt, la Vila de Gràcia, Igualada, Sabadell i Sant Cugat. De totes s’espera un rendiment alt, en consonància amb la categoria acreditada. Tanmateix, s’entén que les possibilitats d’èxit de cadascuna dependran, lògicament, i a banda del nivell tècnic, de si tenen la fortalesa mental necessària per poder créixer a aquests nivells de màxima exigència i alhora la capacitat de mobilitzar castellers, als assajos i a les places.

Un centenar de colles

Des del punt de vista social, els castells mantenen el ritme d’implantació i creixement, tant pel que fa al nombre de colles com al de participants. Així, segons les dades facilitades per la Coordinadora de Colles Castelleres, en el món casteller hi ha 104 colles censades (entre les quals hi ha les universitàries i les colles en formació) i més de 12.000 castellers i castelleres amb camisa. Les gralles han començat a sonar...

LA XIFRA

12.000
castellers i castelleres hi ha a Catalunya, agrupats en 104 colles, segons la Coordinadora.
Altres actuacions

Dissabte, 4 de maig

Joan Beumala

Valls

Joves Xiquets de Valls:

3/8, 4/8, 7/7, P/6

Castellers de Sant Cugat:

2/7, 4/7, 3/7, P/5

Sant Pere i Sant Pau:

3/7, 4/7, 2/6, P/5

Margeners de Guissona:

4/6, 3/6s, 3/6a, P/4

Falset

Vella dels Xiquets de Valls:

2/7, id3/8, 3/8, 4/8, 2P/5

Brivalls de Cornudella:

3/6, 4/6, 3/6a, 2P/4

Diumenge, 5 de maig

Joan Beumala

Cerdanyola del Vallès

Minyons de Terrassa:

5/8, 2/8f, 3/8, 3P/5

Castellers de Barcelona:

5/7, 4/8, 7/7, vano de 5

Castellers de Cerdanyola:

3/7, 4/7, 4/7a, P/5

Vilafranca del Penedès

Castellers de Vilafranca:

3/8, 2/7, 4/8, 10/7, P/6

Figueres

Capgrossos de Mataró:

4/8, 3/8, 2/7, vano de 5

Colla Castellera de Figueres:

3/7, id5/7, 5/7, 4/7a, P/4s

Castellers d’Esplugues:

3/7, 4/7, 3/6a, 2P/4

Sabadell

Castellers de Sabadell:

4/8, 3/8, 7/7, P/5

Sagals d’Osona:

4/7a, 5/7, 4/7, P/5

Xics de Granollers:

4/7, 5/7, 4/7a, P/5

Porrera

Jove Xiquets de Tarragona:

4/7a, id4/8, id3/8, 3/8, P/5

Brivalls de Cornudella:

3/6, id2/6, 3/6a, 4/6

Catedral dels Minyons

Joan Beumala

Els Minyons de Terrassa van descarregar ahir el seu primer 5 de 8 (el segon que es veu aquesta primavera), a Cerdanyola, i el van acompanyar del 2 de 8 folrat i del 3 de 8, en la que és la millor actuació de l’any. De la resta de la jornada, cal destacar l’estrena en el registre dels vuit pisos de la Colla Joves, que va fer el 3 de 8 i el 4 de 8 (amb pilar de 6 en el comiat) a Valls, i dels Capgrossos de Mataró, que van fer-los a Figueres. També van completar la parella de 8 bàsica la Colla Vella (a Falset), els Castellers de Vilafranca (amb estrena de pilar de 6 inclosa) i els Castellers de Sabadell, en els dos casos en pròpia plaça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA