Societat

La DGAIA defensa que va avisar l’Ajuntament de Rubí amb “prou temps” per informar els veïns del centre de MENA

Cabanes atribueix al “desconeixement” l’oposició veïnal i diu que el centre provisional on estan ara els joves funcions “molt bé”

L’alcaldessa de Rubí demana que s’aturi el traslladat dels MENA i adverteix que la població “no és racista”

La directora general d’Atenció a la Infància i Adolescència, Ester Cabanes, ha assegurat aquest dimecres que van avisar l’Ajuntament de Rubí del nou centre per acollir menors estrangers que es vol crear al municipi a principis de maig i que no està previst obrir-lo abans de mitjans de juny. “Pensàvem que era amb prou temps, que ho podíem fer i informar els veïns”, ha assegurat, tot afegint que des de la DGAIA només ho havien comunicat al consistori. En declaracions als mitjans, Cabanes ha defensat que la ubicació és “adequada” i ha atribuït al “desconeixement” l’oposició veïnal que hi ha. “Hi ha llocs que en un primer moment hi ha hagut desinformació i s’han espantat”, ha dit, “però després estan convivint bé i amb un resultats boníssims”.

Per la seva banda, L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha exigit la DGAIA que aturi el trasllat de 80 MENA a l’antic Hotel Terranova de la població. Admet que el passat 2 de maig els responsables de l’organisme la van trucar per comunicar-li que convertirien l’edifici en un centre de menors, però adverteix que la decisió es va prendre de forma “unilateral”. La batlle assegura que Rubí “no és una ciutat racista” però considera que “les coses s’han fet molt malament” i que s’ha generat “una alarma social” perquè la DGAIA “aquest cop s’ha passat”. Per tot plegat veu “impossible” que l’Ajuntament i el Govern puguin arribar a un acord respecte a aquesta qüestió. Amb tot, s’ha posat en contacte amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

Cabanes, escridassada

Cabanes, que aquest dimarts va ser escridassada per un grup de veïns de Rubí quan defensava el projecte, ha explicat que l’equipament que es vol instal·lar a Rubí ha de servir per acollir la vuitantena de menors estrangers que actualment estan allotjats de manera provisional a Sant Just Desvern. Es tracta d’un centre d’emergència de primera acollida que té “tot el personal educatiu, mediadors, integradors, traductors, un psicòleg, un treballador social i un metge”. Els joves tenen un “horari estructurat” i fan activitats a dins del centre i també a fora, “però els 80 no surten de cop”, ha remarcat.

La responsable de la DGAIA ha assegurat que el centre de Sant Just Desvern està “funcionant molt bé” i que “no hi ha hagut cap queixa”. Ara, el centre que la DGAIA vol fer a Rubí va en la mateixa línia que sigui un centre gran de primera acollida, tot i que la tendència actual és fer centres més petits.

“Ciutat acollidora”

La directora de la DGAIA ha afegit que van pensar en Rubí per acollir aquest centre perquè és “una ciutat prou gran, acollida, amiga de la infància i amb un teixit associatiu potent”. “Vam pensar que era un bon lloc”, ha conclòs. De fet, ha explicat que ho van comunicar a l’Ajuntament de Rubí, governat pel PSC, a principis de maig i que van considerar que estaven fent “bé” i amb “prou temps” per informar els veïns, rectificant respecte a altres vegades que s’havia avisat amb el temps “just”.

La seva alcaldessa, Ana María Martínez, s’ha posat al costat dels veïns que s’oposen al centre. Cabanes ha recordat que “tots els partits van signar un acord” fa unes setmanes perquè la immigració no sigui “un motiu electoral”. En qualsevol cas, ha garantit que continuaran “treballant” amb el consistori i que explicaran als ciutadans els “beneficis” d’un centre com aquest.

Cabanes creu que les “queixes” dels veïns provenen del “desconeixement”. “Treballarem perquè la gent entengui què són aquests centres, què perseguim i com és viable i possible conviure”, ha dit. En aquest sentit, ha admès que en alguns moments la “desinformació” ha fet que la gent “s’espanti”, però que després hi ha hagut experiències de bona convivència. “La Generalitat estarà allí, no abandonem ningú”, ha afegit, “si en un moment determinat hi ha un problema estarem allí des del primer moment, però l’experiència ens diu que no hi ha d’haver problemes”.

També ha recordat que les organitzacions internacionals remarquen que la perspectiva és que hi continuï havent arribada de joves estrangers no acompanyats i que, per tant, la Generalitat ha de seguir obrint recursos. “No podem condicionar l’ajuda a un noi pel seu color de pell, seria inviable”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona