Societat

Centres amb només serveis mínims o en ple rendiment, les dues cares de la vaga de docents

Les famílies es mostren comprensives amb les reivindicacions de mestres i professors

Pocs minuts de les nou del matí, l’entrada de l’escola Heura, al barri d’Horta de Barcelona, presentava una imatge poc habitual per ser un dijous. Poques famílies han portat els fills i filles a classe, en un centre on només 3 de 15 mestres treballaran durant la jornada de vaga i ho faran, per complir els serveis mínims fixats pel Departament de Treball. Entre les famílies que han portat els nens a classe, hi ha algun despistat que no s’ha assabentat de l’aturada però en general, l’equip docent ha percebut suport a la mobilització, entre els pares. I de fet, en aquest centre, només han rebut una quarantena d’infants dels més de 200 matriculats. El panorama és molt diferent en altres centres com ara alguns de les comarques gironines on la normalitat és la tònica general de la jornada.

A la porta de l’escola, un dels pares que ha acompanyat els fills al centre, en Pau Garrido, ha reconegut que és la primera vegada que fa ús dels serveis mínims i que encara té una mica de malestar per fer-ho, però que no tenia alternativa amb qui deixar els infants. “Em solidaritzo totalment amb les causes dels mestres’’, ha manifestat, ja que considera que al final, les millores repercuteixen en la qualitat de l’educació que reben els fills. Les considera totalment legítimes i denuncia que els darrers anys s’han anat ’’deteriorant els recursos’’ alhora que han crescut ràtios i s’han perdut mestres.

En una mateixa línia s’ha manifestat l’Anna Llorca, que tampoc ha trobat amb qui deixar el seu fill però ha reconegut ser “conscient’’ de les demandes dels docents i que les accepta perquè suposen una ’’millora’’ per l’escola. Considera que les ràtios i els recursos de suport per a les necessitats especials són algunes de les reivindicacions que més la preocupen.

Tot i que l’escola va anunciar la voluntat de l’equip de sumar-se a la vaga, sempre hi ha qui no rep la informació, com ha estat el cas de l’Anuska Lara, que ha explicat que la seva filla no li va donar el paper i per tant, l’aturada l’ha agafat ’’per sorpresa’’. Desconeix les reivindicacions i s’ha mostrat agraïda per l’existència de serveis mínims.

Normalitat en els centres gironins

En contrast amb l’escola d’Horta, en una dotzena d’escoles i instituts de les comarques gironines consultats per l’ACN la jornada es desenvolupa amb normalitat i s’ha pogut fer classe com qualsevol altre dia. Alguns professors han apuntat que preferien “reservar-se per altres ocasions” com ara mobilitzacions independentistes. Una de les escoles que ha fet classe és la d’Aiguaviva (Gironès). La seva directora, Xènia Torras, ha detallat que aquesta setmana es van reunir tots els professors per saber si hi havia treballadors interessats en adherir-se a la protesta.

En aquesta trobada “ningú va manifestar-se a favor” de fer vaga i per això ja no van enviar “cap comunicat als pares”. Preveien que, tot i que els professors podien canviar d’opinió fins a l’últim moment i acollir-se al seu dret de no anar a treballar, es podria mantenir l’activitat lectiva. Complint amb les previsions, aquest dijous tots els professors han anat a l’escola al seu horari habitual.

És el mateix cas de l’escola Pla de Girona o de l’Institut Montilivi. En aquest últim, de més de 160 professors que té el centre, només tres han optat per no anar a treballar aquest dijous. Per això, tots els alumnes han pogut seguir les seves assignatures amb normalitat. Tal com han explicat alguns professors, la proximitat dels exàmens de final de curs han fet que molts professors hagin optat per anar a treballar.

En dos instituts de Tarragona, la vaga ha tingut una incidència reduïda. Des de l’Institut Martí Franquès el seu director, Jordi Sotorra, ha assegurat que menys del 10% del professorat ha fet vaga. “Hi ha alguns professors que avui ja tenien festa i no han vingut i encara que el dret de vaga és lliure, en aquestes alçades de curs és complicat reprogramar”, ha indicat Sotorra.

La normalitat encara ha estat més manifesta a l’Institut Vidal i Barraquer, on des de la direcció, Narcís Castanedo, ha afirmat que no tenen constància que cap docent hagi fet vaga. Aquest centre, especialment enfocat a la Formació Professional, ha fet les classes amb normalitat. Tampoc hi ha hagut gaire afectació a l’Institut Comte de Rius. Les classes de primer de batxillerat s’han desenvolupat com qualsevol altre dia, mentre que a segon les aules estaven buides perquè el període lectiu s’ha acabat i els alumnes ja preparen la selectivitat. Aquí, entre el professorat, seguiment molt baix de la convocatòria sindical.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona